Foto: România TV
Foto: România TV

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației scoate din pușculiță aproape 42 de milioane de lei pentru a mai stinge din datoriile acumulate la facturi de administrațiile locale care au sistem de încălzire centralizat.

Astăzi, ministrul Cseke Attila a aprobat repartizarea către bugetele locale a acestei prime tranșe, în valoare de 41.997.515,16 lei, sumă care reprezintă subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021 – 2022.

Potrivit unui comunicat al MDLPA, este vorba doar despre costurile din lunile noiembrie și decembrie 2021, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale, însă aparent ministerul are în intenție să mai aloce și alte sume.

Astfel, se arată în comunicat, urmează ca, „la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe”, la nivel național 31 de localități fiind eligibile pentru subvenție. Banii sunt împărțiți pe cele două luni între mai multe orașe din țară.

Conform calculelor, se sting din datorii la Arad, Bacău, Oradea, Brașov, Constanța, Giurgiu, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Tulcea, Bârlad și Focșani, unde va fi trimisă în total 26.434.682,70 lei – pentru luna noiembrie, în timp ce alți 15.562.832,46 lei vor fi alocați pentru municipiile Oradea, Giurgiu, Timișoara și Focșani – pentru luna decembrie.

Sprijinim, prin această măsură, cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere”, a arătat ministrul Cseke Attila, cu mențiunea că Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare.

Articolul precedentAjutorul umanitar acordat de UE anul acesta depășește 1 miliard de euro
Articolul următorCiucă a anunțat plafonarea prețului la energie și gaz, începând cu 1 februarie