Nicușor Dan: „Să nu reiei lucrul riscând pierderea contractului de muncă și condamnarea penală e o atitudine irațională”

Edilul i-a convocat în ședință la PMB pe cei din conducerea STB și șefii de autobaze și depouri

Edilul general, Nicușor Dan, a declarat astăzi că i-a convocat pe șefii de autobaze și depouri, membrii în conducerea STB și membrii de sindicat, la o discuție prin care încearcă să deblocare a situației din București, aflat în a doua zi de grevă, asta deși Tribunalul București a anunțat faptul că greva este ilegală și că trebuiau să iasă pe traseu.

„Executorii judecătorești au afișat decizia la autobaze. Cine nu aplică o decizie judecătorească executorie săvârșește o infracțiune. Probabil până la amiază, oficial, toți angajații STB vor avea la cunoștință hotărârea de ieri.  Avem de-a face cu o manifestare total irațională. Să nu reiei lucrul riscând pierderea contractului de muncă și condamnarea penală e o atitudine irațională”, a declarat edilul Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

De altfel, acesta a precizat că șefii de autobaze și depouri, membrii în conducerea STB și membrii de sindicat, au fost convocați la sediul Primăriei Generale a Capitalei. Convocarea se face pentru două motive: „să le transmit prin ei angajaților STB decizia noastră de a merge înainte în aplicarea legii și să înțeleg ce probleme pot fi rezolvate. Esențial e ca noi să respectăm legea în statul român”, a explicat Nicușor Dan.

Totodată, acesta are o solicitare și pentru PSD, care trebuie să se pronunțe cu privire la consilierul general, Vasile Petrariu, cel care este și lider de sindicat al angajaților STB.

„Cer PSD să se pronunțe. Pentru că avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD, care și-a câștigat mandatul pe lista PSD, așa că cer PSD să se pronunțe – fie susține această manifestație, fie retrage sprijinul politic al lui Petrariu care a organizat această grevă”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Liderul de sindicat Petrariu afirma, joi, că vor înceta greva spontană în momentul în care directorul STB, Adrian Criț, își va da demisia.
În replică, Criț susține că a fost mandatat, în septembrie 2021, să eficientizeze societatea. Motiv pentru care nu consideră că este necesară plecarea sa de la STB.

„Noi dorim să identificăm argumentele pentru care sindicatul reprezentativ solicită demisia mea, pentru că eu sunt aici pentru a eficientiza acestă societate. Trebuie să ne încadrăm într-un buget, avem un contract colectiv de muncă valabil, și trebuie să ne gândim la bucureșteni. Cu presiune, din păcate, nu se rezolvă nimic. Consider că angajații trebuie să respecte hotărârea judecătorească dată ieri. Mai mult decât atât, începând din acestă dimineață, la sediul punctelor noastre de lucru hotărârea de ieri a Instanței. Rugămintea mea este ca angajații să iasă și să își desfășoare activitatea în conformitate cu contractul individual de muncă, pentru că doar așa bucureștenii pot beneficia de serviciile pe care le-au plătit”, a declarat Adrian Criț, directorul STB, la Antena 3.  

Auditul intern, motiv pentru declașarea „grevei spontane”

Potrivit Buletin de București, auditul intern, avizat în urmă cu o săptămână, este motivul pentru declanșarea „grevei spontane”. Acest audit, desfășurat în perioada 27 septembrie – 10 decembrie 2021, a scos la iveală nereguli grave la autobazele și depourile societății de transport din Capitală.

Astfel, pe lângă furnizori neagreați și plăți ilegale a unor facturi „umflate” pentru piese, au fost înregistrare și supraconsumuri de conbustibili.  Potrivit sursei menționate anterior, din auditul care a fost avizat pe 10 ianuarie, a reieșit ca o principală recomandare „schimbarea la niveul STB a procedurilor de sistem pentru achizițiile publice”. „Asta după ce,  în urma verificării prin sondaj a peste 30 de contracte de achiziții directe s-au descoperit nereguli grave. Printre acestea se număra: achiziții de piese pentru care există stoc mai mare decât necesarul maxim; furnizori care facturează în plus fata de cele livrate; contracte de furnizare piese valabile o zi în afara contractelor-cadru; firme neagreate de Direcția de Achiziții care furnizează piese”, transmite Buletin de București.

Potrivit raportărilor pe 2020 de la Ministerul de Finanțe, STB numără 11.025 de angajați,  are o cifra de afaceri de 1.202.028.513 lei și un profit de 26.297.198 lei. Datoriile operatorului de transport se ridică la 1.082.144.246 lei.

Liderul sindicatului STB, despre încetarea grevei. După demiterea directorului general

Articolul precedentCâciu: „E un eşec al liberalizării pieţei de energie”
Articolul următorOUG privind noua schemă de compesare și plafonare a facturilor la energie a fost publicată