OUG privind noua schemă de compesare și plafonare a facturilor la energie a fost publicată

Aceasta va intra în vigoare de la 1 februarie și se aplică pentru următoarele două luni

Ministerul Energiei a publicat, vineri,  Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se stabilește noua schemă de compensare și plafonare a facturilor la energie electrică și gaze naturale, ce va intra în vigoare de la 1 februarie.

Potrivit noilor reguli, pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, la 0,8 lei/kWh (energie) și 0,31 lei/kWh (gaz), în timp ce va crelte plafonulde consum, la 500 kWh/lună (energie) și 1.500 kWh/limita pentru cele cinci luni de iarmă în care se aplică prevederile Legii 259/2021. De asemenea, va crește și gradul de compensare al facturii la gaze, la 40%.

Concret, preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Plafonul de consum crește până la 500 kWh/lunar, de la plafonul anterior de 330 kWh (300 plus marja de 10%). Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh. Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (adică 300 metri cubi lunar), de la 1.000 de metri cubi, anterior.

Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Totodată, „în vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum prevăzute”, se mai arată în Ordonanța de Urgență.

Pe de altă parte, Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, susține că limita lunară de consum de gaze naturale pentru care statul acordă reducerea de 40% din factură este prea mică.

„Plafonul lunar până la care se acordă compensarea în factura de energie electrică este de 300 kWh (n.r. în varianta inițială a schemei de compensare și plafonare), de 2,4 ori mai mare decât consumul mediu lunar de energie, de 125 kWh. Aplicând această cifră la consumul mediu lunar de gaze ar rezulta că plafonul la gaze ar trebui stabilit la un nivel de 400 mc/lună”,  a explicat Chisăliță pentru G4Media.ro.

Câciu: „E un eşec al liberalizării pieţei de energie”

Articolul precedentNicușor Dan: „Să nu reiei lucrul riscând pierderea contractului de muncă și condamnarea penală e o atitudine irațională”
Articolul următorVânătorii, sprijiniţi de Parlament pentru a vâna liber păsările migratoare