Foto: Cotidianul
Foto: Cotidianul

Proiectul, sprijinit de Parlament, legalizează dispariția păsărilor sălbatice, prin vânătoare.

După două sezoane în care nu au avut “activitate”, vânătorii îşi fac propria lege, sprijiniţi de politicieni.

Asociațiile de vânători s-au săturat să stea pe tușă. Timp de două sezoane nu prea au mai împușcat zburătoare. Asta din cauză că ordinele de ministru care stabileau cotele de recoltă au fost oprite în instanță. Fără bază științifică, acestea erau un fel de ala bala portocala. La suspendarea unui astfel de ordin am contribuit și noi, Comunitatea Declic, împreună cu Asociația OTUS”, arată reprezentanţii Declic.

Liber la uciderea păsărilor sălbatice: inițiatorul principal al proiectului este chiar un vânător, Gheorghe Nacov, deputat de Banat

Dacă legea sprijinită de Parlament intră în vigoare, cotele anuale se vor schimba în cote zilnice. Cea mai absurdă modificare este că fiecărui vânător îi revine o cotă/zi.

De exemplu, un vânător poate captura 50 de grauri, într-o zi. Poate face asta în fiecare zi a sezonului de vânătoare.

Pentru că inițiatorii legii au omis să spună câți vânători pot vâna într-o zi, înseamnă că pot toți. Adică fiecare dintre cele aproximativ 70.000 de persoane cu permis de vânătoare pot împușca 50 de grauri/zi. Și în următoarea zi încă 50, și tot așa, până nu mai rămâne nicio pasăre.

Parlamentarii au scurtat stagiul de pregătire pentru obținerea unui permis de vânătoare de la 1 an la 6 luni. Proiectul toxic a trecut de Parlament și a fost trimis spre promulgare

Acum nu doar că vor fi mai mulți vânători, dar vor fi și mai slab pregătiți. Iar când vor fi cu degetul pe trăgaci, nu vor ști să distingă o pasăre protejată de o alta.

Conform Declic, există o șansa pentru a salva păsările, legea fiind atacată la CCR. Miercuri, 26 ianuarie, judecătorii o vor dezbate.

Să-i lași pe vânători să facă legea vânătorii e ca și cum ai pune lupul paznic la oi

Împreună cu avocații Declic, a fost pregătit un Amicus Curiae. Prin acesta, reprezentanţii vor argumenta de ce proiectul este nociv pentru păsări.

Un astfel de memoriu îi permite oricărui cetățean să susțină un punct de vedere, chiar dacă nu este parte din proces. Într-un fel, acest Amicus este superputerea cetățenească într-o problemă la nivel înalt. Dacă va fi trimis de mulți membri Declic, documentul va putea opri inițiativa vânătorilor”, se mai arată în comunicatul Declic.

Salvează păsările migratoare accesând următorul link

Oricine poate trimite un memoriu către judecători, pentru a salva păsările migratoare. Mai sunt doar câteva zile pentru a trimite cât mai multe sesizări.

Astfel, judecătorii vor afla cât de mulți oameni sunt împotriva acestei legi.

Sursa foto

Articolul precedentOUG privind noua schemă de compesare și plafonare a facturilor la energie a fost publicată
Articolul următorDNA a extins urmărirea penală la alte 6 firme din dosarul Economat Sector 5
Jurnalist full-time / Pesimist part-time