Premierul PSD Marcel Ciolacu a condus astăzi o nouă ședință de Guvern, în care a avut doar vești bune.

Astfel, pe lângă proiectele de ordonanțe de urgență și de hotărâri de guvern, în ședința de astăzi, pe ordinea de zi se află și memorandumuri, nite, informări și puncte de vedere, însă Marcel Ciolacu a dorit să sublinieze la începutul declarațiilor că prima veste cu adevărat bună este scăderea ratei inflației în luna martie, de la 7,2% – cât era în februarie – la 6,6%.

Iar premierul a avut și o explicație pentru această scădere, anume că „prelungirea plafonării la energie și gaze, precum și plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază au fost deciziile corecte”. Ciolacu a avut și promisiuni, respectiv că în continuare vor fi luate „măsurile necesare astfel încât inflația să continue pe acest trend descendent”.

Este dovada cea mai bună că stabilitatea politică la guvernare aduce și stabilitate în economie. Așa am reușit să ducem, în premieră, Produsul Intern Brut, celebrul PIB al țării la peste 1.600 de miliarde de lei anul trecut, față de premieri mai celebri decât mine care aveau un PIB de 1189 de miliarde de lei.

De această dată PIB-ul a crescut cu aproape 40%, 80 de miliarde de euro, iar în 2024 prognoza este că va trece de 1700 de miliarde! Acesta este efectul investițiilor anuale de peste 100 de miliarde de lei, mai ales în infrastructură! Și astăzi aprobăm alte proiecte majore”, a spus premierul.

Ciolacu a dat și exemple, respectiv modernizarea coridorului feroviar Craiova-Turnu Severin-Caransebeș, proiect de 20 de miliarde de lei, și continuarea lucrărilor la Autostrada Moldovei, A7, pe segmentul Pașcani-Suceava.

Fiecare kilometru nou construit are un efect concret în viața românilor: înseamnă afaceri care cresc, produc profit și oferă locuri de muncă plătite corect. (…) Investițiile prin fonduri europene rămân marea noastră prioritate.

Alocăm bani pentru alte 9 proiecte de investiții noi prin PNRR, în sănătate, turism ,cultură și justiție. În plus, sprijinim autoritățile locale să finalizeze proiecte cu bani europeni, folosind împrumuturi din Trezorerie, în limita a un miliard de lei pentru cofinanțări. Așa ne asigurăm că proiectele vor fi gata rapid, cu impact imediat în viața comunităților locale.

Tot cu bani europeni finanțăm un proiect prin care legăm sistemul educației de cerințele reale ale angajatorilor din economie. Investim într-o platformă digitală numită Reconect. Astfel putem monitoriza, și mai ales anticipa și corela eficient oferta din educație cu cererea de pe piața muncii din România.

Nu în ultimul rând, aprobăm azi și reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Deja 9 din cele 20 de instituții centrale ale Guvernului și-au redus structura de personal și vom accelera procesul cu restul ministerelor, ca să ne încadrăm în termenul asumat, de 30 iunie”, a mai anunțat Marcel Ciolacu.

Articolul precedentAteneul Român, considerat marcă a patrimoniului european de către Comisia Europeană
Articolul următorÎnșelăciune cu fonduri pentru stupuri de albine; APIA, prejudiciată cu peste 470 de mii de lei