Sursa: Facebook

Nu mai puțin de 21 de persoane sunt acuzate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești pentru infracțiuni legate de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Instituția prejudiciată este Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care le-a acordat inclpaților fonduri pentru domeniul apicol. Numai că, ulterior, instituția avea să afle că, de fapt, investițiile pentru care fuseseră decontați bani nici nu existau de fapt.

Din ce detaliază procurorii anticorupție, unul dintre inculpați rea cel care avea pusă la punct „schema” prin care ceilalți au obținut peste 470 de mii de lei.

Și, chiar dacă unii dintre inculpați se consideră nevinovați, în cursul anchetei procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu alte cinci persoane, care erau acuzați de aceleași infracțiuni.

În cursul anului 2020, unul dintre inculpați ar fi favorizat obținerea fără drept de către mai multe persoane (printre care și ceilalți 20 de inculpați cercetați în prezenta cauză) a sprijinului financiar oferit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul „Programul Național Apicol (…) Achiziționarea de mătci și/ sau familii de albine pentru apicultura convențională sau ecologică”, demersuri care ar fi avut ca urmare producerea unui prejudiciu instituției menționată anterior în sumă totală de 470.944 lei.

Concret, inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective un număr de 226 de înscrisuri (facturi, chitanțe, bonuri) prin care ar fi atestat în mod nereal faptul că le-ar fi vândut acestora mai multe familii de albine și mătci. Ulterior, persoanele respective ar fi depus acele documente la APIA în vederea obținerii fondurilor nerambursabile.

În schimbul ajutorului acordat, inculpatul ar fi primit de la beneficiarii programului diverse sume de bani ce ar fi fost achitate acestuia după obținea finanțării. De asemenea, în momentul efectuării controalelor de către lucrătorii APIA, inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective proprii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripționat cu numerele stupinelor beneficiarilor pentru a crea aparența că acestea ar fi fost achiziționate în mod real. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”, precizează DNA.

Articolul precedentCiolacu anunță scăderea ratei inflației, de la 7,2% la 6,6%
Articolul următorRealizările Primarului Clotilde Armand