Allen Coliban - Foto Facebook

Este vorba despre Primăria Municipiului Brașov, câștigată de Allen Coliban, despre cea a Timișoarei, câștigată de către Dominic Fritz, despre Primăria Municipiului Alba Iulia, câștigată de către Gabriel Pleșa și despre cea a Bacăului, câștigată de către Lucian Viziteu. La Câmpulung Muscel a câștigat fosta jurnalistă Pro TV Elena Lasconi. 

De asemenea primăriile Sectoarelor 1 și 2 le-au revenit lui Clotilde Armand – chiar dacă asupra corectitudinii alegerilor planează mari semne de întrebare, și, respectiv, Radu Mihaiu.

Lista ar putea fi completată cu primarul general al Capitalei Nicușor Dan. 

Fondator al USR, Nicușor Dan s-a bucurat mai întâi de sprijinul politic al acestei formațiuni, la care s-a raliat, apoi, și PNL. 

Mai mult decât atât, deși coaliția de guvernare USR-PNL s-a rupt, la nivel național, PNL guvernând cu PSD, la nivelul Municipiului București, Nicușor Dan se sprijină, în continuare pe o majoritate USR-PNL-PMP, în Consiliul General.

Brașoavele lui Allen Coliban! 

În campania electorală din 2020, principala promisiune a candidatului USR la fotoliul de primar al Municipiului Brașov, Allen Coliban, era aceea a construirii unui nou Spital Clinic de Urgență, multidisciplinar, cu minim 1500 de paturi, dar și a unor centre medicale de cartier, cu servicii de gardă gratuite. 

Candidatul USR mai promitea un sistem de piste pentru bicicliști în tot orașul și un parc nou de agrement, cu o suprafață de 15 hectare, chiar în inima Brașovului, pe fosta platformă IUS. 

După trei ani de zile, și aceste promisiuni au rămas … brașoave! 

În acea zonă a Brașovului, nu doar că nu a fost amenajat acest mega-parc promis, dar nu s-a plantat nici măcar un copac. Proiectul a rămas la stadiul de planșe postate pe Facebook. 

Allen Coliban le mai promitea brașovenilor că le va prezenta un audit al Primăriei, pentru că ar fi descoperit multe nereguli, unele cu iz penal, susținea proaspătul primar al Brașovului. 

Una dintre temele care l-au ajutat mult pe candidatul USR la Primăria Brașovului a fost aceea a mirosului de gunoi din oraș

Allen Coliban susținea, în campania electorală din 2020, că ar fi existat soluții pentru ca brașovenii să scape de acest miros, soluții care nu ar fi fost aplicate de către primarul PNL Scripcaru. 

Nici în acest sens nu s-a făcut nimic, sub administrația Coliban. După câștigarea alegerilor, noul primar USR al Brașovului nu a mai organizat nici măcar vreo conferință de presă pe această temă. 

Și promisiunile privind congestia traficului și poluarea aerului au fost date uitării. 

Deși, în campania electorală din 2020, candidatul Coliban poza într-un adevărat activist de mediu, astăzi brașovenii respiră un aer din ce în ce mai poluat. 

Primarul USR a refuzat să pună în aplicare inițiativa unei formațiuni politice din Consiliul Local de a acorda gratuitate brașovenilor pentru transportul public local, timp de două zile, pentru a încuraja folosirea transportului în comun – care beneficiază de autobuze electrice, și ar reduce, astfel poluarea aerului generată de transportul individual. 

În ceea ce privește infrastructura rutieră, Brașovul nu a arătat de multă vreme mai rău. Străzile sunt pline de gropi, care așteaptă și câte un an de zile să fie reparate. 

Dacă toată vara nu s-a lucrat la reabilitarea străzilor din Brașov, după 11 septembrie, când a început anul școlar, lucrările au demarat cu frenezie. Artere întregi au fost decopertare, sporind haosul din trafic. 

Mai mult decât atât, de multe ori, lucrările sunt de atât de „bună calitate”, încât asfaltul proaspăt turnat se ridică, formând adevărate „lanțuri muntoase de încrețire”, pe carosabil.

Sursa umană? Firește, useristă

Deși candidatul USR Allen Coliban promitea că va aduce la primărie și la instituțiile din subordinea acesteia doar oameni competenți, șefii administrației locale au fost acuzați de foarte multe ori că au făcut angajările pe criterii de apartenență politică . 

Astfel, spre exemplu, coincidență sau nu, consiliera personală a primarului a ajuns, în ultimele zile ale anului 2021, șefă a unui birou din Primăria Brașov. 

De asemenea, mulți oameni de partid au ajuns să lucreze pentru Primăria Brașov printr-un subterfugiu. Astfel, aceștia erau angajați de către Agenția Metropolitană Brașov (AMB), dar erau transferați, apoi, la Primărie. 

Unul dintre ei se ocupă de tik tok și rețele de socializare. Gurile rele spun că persoane respectivă nu ar avea nici măcar studii superioare finalizate . 

 La fel s-a întâmplat și cu regiile/societățile din subordinea Primăriei Municipiului Brașov. Oamenii au fost aduși pe linie politică – precum directorul de la Corona sau directorul de la RIAL. La fel și membrii CA de la RIAL au fost trimiși acolo tot pe linie politică.

Cât despre transparență, una dintre principalele promisiuni ale tuturor candidaților USR la localele din 2020, administrația Coliban, ca și administrația Armand, a încercat să interzică accesul cetățenilor la ședințele Consiliului Local, care, prin lege, sunt publice. 

Doar promisiuni de campanie

Dar ce s-a ales de principala promisiune din 2020 a candidatului userist Allen Coliban, aceea de a construi un nou Spital Clinic de Urgență, multidisciplinar, cu minimum 1500 de paturi? Ei bine, praful s-a ales și de această promisiune. 

De curând, primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban,  le solicita reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii să facă publice criteriile care au stat la baza deciziei de a elimina spitalul de pneumoftiziologie şi infecțioase din lista proiectelor finanţate prin PNRR, susţinând că Primăria ar fi avut capacitatea de a-l construi, până în 2026, dacă ar primi finanţare. 

Edilul USR a susținut că, datorită maturităţii, această investiţie s-a clasat pe locul 7 din cele 49 de proiecte în domeniul sănătăţii, depuse pentru construirea de spitale sau secţii noi, cu finanţare prin PNRR.

„Este foarte trist că Ministerul Sănătăţii, în loc să răspundă la întrebările cu adevărat importante, încearcă să abată atenţia. Întrebările la care ar trebui acest minister să răspundă braşovenilor, care au atâta nevoie de un astfel de spital, sunt: Cum a fost eliminat un spital care obţinuse punctaj de top 10, locul 7 din 49, total arbitrar? Cum a fost reprioritizat şi scos de pe acea listă de finanţare din PNRR? De ce am pierdut atâta timp preţios în derularea acestui proiect de investiţii, în condiţiile în care în ianuarie am fost anunţaţi că proiectul a câştigat finanţarea?”, spunea Allen Coliban.

Edilul brașovean mai susține că informațiile apărute în spaţiul public cu privire la documentaţiile urbanistice necesare pentru acest spital ar fi neadevărate, deși, în prezent destinația terenului pe care Allen Coliban ar vrea să construiască spitalul este aceea de TEREN ARABIL. 

Braşovul nu are o problemă cu terenul respectiv. Este un teren pe care Parlamentul ni l-a dat printr-o lege cu destinaţia aceasta, de construire infrastructură spitalicească. În anul 2020, am terminat documentaţiile de urbanism, avem Plan Urbanistic Zonal care fundamentează exact genul acesta de investiţii, infrastructură spitalicească. Schimbarea destinaţiei terenului din arabil în construcţie se face în procesul de autorizare, la momentul eliberării autorizaţiei de construire. Acest moment se va produce, sper eu, cât de curând, o dată ce finalizăm proiectul tehnic”, a susținut Coliban.

El a mai susţinut că Primăria ar avea capacitatea de a construi acest spital până la sfârşitul anului 2026, dată limită conform PNRR. 

„Daţi-ne banii pentru spital şi îl terminăm până în 2026, este mesajul pe care, cu toţii, la fiecare nivel şi fiecare reprezentant al Braşovului, ar trebui să îl susţină”, a mai afirmat edilul braşovean.

Și totuși…

Primăria Brașovului are tot ce-i trebuie pentru a construi un nou spital, cu excepția… SURSEI DE FINANȚARE! 

În context, trebuie amintit faptul că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, în 11 ianuarie 2023, lista celor 27 de spitale sau secţii noi ce vor fi construite prin PNRR, unul dintre acestea fiind Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, pentru care suma alocată era de 491.437.851,89 lei fără TVA, fonduri nerambursabile.

După mai multe luni de zile în care semnarea contractului de finanţare a fost tergiversată, Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 11 septembrie, că proiectul Braşovului pentru construirea acestui spital este unul dintre cele şase obiective de pe această listă care nu vor mai fi finanţate prin PNRR, urmând ca banii necesari să fie obţinuţi din altă sursă, de la BEI.

Atenționare – urmează fotografii cu posibil impact emoțional

*Notă – Fotografiile folosite sunt preluate exclusiv de pe pagina de Facebook a domnului Allen Coliban

VIAZiarul de Investigații
SURSĂSorin PREDA
Articolul precedentDeputalul liberal Sighiartău ar vrea ca PNL să o „rupă” cu PSD. Ciolacu: „Nu stau să comentez. Nici nu mă deranjează”
Articolul următorPatru medici de la „Marius Nasta” din Bucureşti, reținuți pentru luare de mită
Senior partner Ziarul de Investigatii