Violență minori (HotNews)

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat aseară că din afară imaginea țării noastre privind combaterea traficului de persoane este cât se poate de bună.

Pe aceste considerent probabil și în baza a ceea ce se raportează, țara noastră a fost scoasă de pe lista de supraveghere a SUA privind traficul de persoane.

Anul trecut, România era pe lista de supraveghere la nivel 2, însă în 12 luni țara noastră a dat atât de bine încât raportul anual privind traficul de persoane publicat de către Departamentul de Stat al SUA a adus o schimbare.

„Veștile foarte bune” au fost aduse de ministrul Bode pe Facebook, unde acesta nu a mai contenit să transmită mulțumiri, inclusiv premierului Nicolae Ciucă, cel care de altfel îi este și șef pe linie de partid.

Dincolo de declarații, mulțumumiri și alte astfel de efuziuni, realitatea pare cu totul alta. În luna mai, un raport indica faptul că în perioada 2019-2021, numărul agresiunilor sexuale a crescut îngrijorător, peste 2 mii de minori fiind victimele infracțiunilor privind viața intimă. Concret, din acea statistică reieșea că zilnic un copil este violat sau agresat sexual, iar o dată la trei zile cade victimă traficului de persoane. Din lipsa de probe, 85% dintre plângerile de violență sexuală împotriva copiilor sunt clasate, fiind achetate anual 9 mii de cazuri de abuz, însă doar 15% ajung în instanță. Probabil de aceea și stăm „bine” în rapoartele oficiale.

Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere. Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an. Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate.

Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen. Eforturile noastre din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel.

Lupta anti-trafic presupune efortul conjugat al mai multor instituții și cu siguranță ne vom concentra în continuare pe remedierea aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățim. Aș vrea să subliniez că o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti–trafic.

Înțelegând importanța acestui dosar, sprijinul oferit de către domnul Prim-Ministru Nicolae Ciucă a fost esențial în ceea ce privește coordonarea tuturor măsurilor implementate, respectiv activităților realizate pe parcursul anului trecut.
Le mulțumesc tuturor structurilor specializate și autorităților române pentru efortul depus și pentru cooperarea foarte bună pe care au avut-o cu partenerii externi în vederea reducerii dimensiunilor traficului de persoane și îmbunătățirii poziției ocupate de România în acest raport
”, scrie ministrul de Interne.

Articolul precedentMăsuri drastice în Iran: Amenzi de sute de dolari pentru deținerea și îngrijirea pisicilor şi câinilor, considerate „simboluri ale Occidentului”
Articolul următorAlarmant: ANPC nu are laboratoare pentru determinarea nivelului de nitrați conținut de fructele şi legumele din piaţă sau din supermarketuri