Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Lovitură pentru iubitorii de animale din Iran, parlamentarii dezbătând un proiect de lege care prevede deținerea animalelor de companie doar cu permisiunea specială, potrivit romaniatv.net.

 Amendă pentru îngrijirea unui câine sau a unei pisici

Asfel, iranienii trebuie să primească aprobarea unui comitet guvernamental special pentru a avea o pisică sau un câine. Potrivit proiectului, „importul, cumpărarea și vânzarea, transportul și întreținerea oricăror animale de companie”, este sancționat cu o amendă de circa 800 de dolari. Poliția din Teheran a anunțat recent că plimbarea câinilor în parcuri este o infracțiune, interdicția fiind justificată ca o măsură de „protejare a siguranței publice”.

Practic, animalele au devenit impure în tradiția islamică, câinii fiind considerați un simbol al „occidentalizării”. „Poliția oprește oamenii pentru că își plimbă câinii sau chiar îi transportă în mașini. Și asta se face doar pentru că ei văd câinii ca pe un simbol al occidentalizării”, dezvăluie Ashkan Shemirani, medic veterinar din Teheran.

Autoritățile au înființat chiar și o „închisoare” pentru animalele de companie confiscate

 Președintele Asociației Iraniene a Medicilor Veterinari, dr. Payam Mohebi, a declarat că dezbaterea pe această temă a început acum mai bine de zece ani, când un grup de deputați iranieni a propus confiscarea câinilor, aceștia urmând să fie trimiși la grădini zoologice sau abandonați în deșert. „În acest timp s-a schimbat de mai multe ori proiectul de lege și chiar au discutat despre pedepse corporale pentru proprietarii de câini”, a declarat  dr. Payam Mohebi. 

„Nu a existat o reglementare solidă în ceea ce privește deținerea de câini”, a declarat dr. Ashkan Shemirani, un medic veterinar din Teheran.

„Forțele de poliție arestează oamenii pentru că își plimbă câinii sau chiar îi poartă în mașină, pe baza interpretării lor a ceea ce ar putea fi văzut ca simboluri ale occidentalizării.”, spune acesta.

Animalele de companie au devenit inamici ai autorităților

Locuitorii din zonele rurale ale Iranului au deținut câini, în secolul al XX-lea animalele de companie devenind un simbol al urbanizării, Iranul fiind una dintre primele țări din Orientul Mijlociu care a aprobat legi privind bunăstarea animalelor. Astfel, în anul 1948 Guvernul a acordat fonduri primei instituții care a apărat drepturile animalelor,  familia regală a țării deținând câini, ca animale de companie. În urma revoluției islamice din 1979, terminată cu răsturnarea lui Shah Mohammed Reza Pahlavi, au avut loc o serie de schimbări radicale în multe domenii ale vieții,  printre care s-a aflat cel legat de animalele de companie.

Procurorii DNA au descoperit cum se fraudau concursurile de angajare în Primăria Timișoara

Articolul precedentFostul președinte al Federației de Box, Rudel Obreja, vrea să iasă din închisoare pentru că ar avea cancer. „Colega” sa de „suferință”, Elena Udrea, se vaită că a slăbit zece kilograme de când a aflat că va rămâne în penitenciarele din România
Articolul următorOficial, România dă „bine” în combaterea traficului de persoane