Alarmant: ANPC nu are laboratoare pentru determinarea nivelului de nitrați conținut de fructele şi legumele din piaţă sau din supermarketuri

Consumul timp îndelungat al unor produse cu un conținut mare de nitrați este periculos pentru organism.

Românii consumă legume și fructe care pot reprezenta un pericol pentru sănătate, deoarece aceste produse nu sunt testate de către comisarii ANPC pentru stabilirea nivelului de nitrați. Reporterii Observatornews au făcut un experiment pentru a vedea care este concentrația de nitrați din roşii, castraveţi şi pepeni.

Atenție la legumele și fructele cumpărate

În urma testării unui pepene roșu de Dăbuleni, nivelul de nitrați arătat de aplicație a avut o valoare dubl ă față de cea normală, în timp ce conținutul de nitrați al unui pepene galben a fost de 6 ori mai mare decât valoarea limită , care este de 90 de mg. Roşiile, castraveţii şi ceapa au un conținut de nitrați care nu este considerat unul periculos, potrivit testelor făcute de reporterii Observator, dar nu același lucru este valabil în cazul sfeclei roșii, care are un nivel de nitrați de 2300 de mg față de nivelul limită de 1400 de mg pe kilogram. În cazul pepenelui galben cumpărat din supermarket, aparatul de măsurat nitraţii arată un nivel de 550 mg pe kilogram, conţinutul fiind de șase ori mai mare decât valoarea admisă. În cazul pepenelui roşu cumpărat din supermarket, nivelul de nitrați este de de cinci ori mai mare, în timp ce sfecla din magazin are un nivel de nitraţi dublu faţă de limita maximă.

Comisarii ANPC recunosc că nu pot determina nivelul de nitrați din produse

Produsele sunt vândute în piețe și supermarketuri, reprezentanţii ANPC recunoscând că nu dețin niciun laborator unde să facă astfel de teste. „Producători sunt câteva mii, comisari 361 în cazul instituţiei noastre. Laboratoare nu avem, n-avem la acest moment”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC. Specialiştii atenționează asupra pericolului pe care îl are conținutul ridicat de nitrați asupra organismului.

Cât de periculoase sunt aceste substanțe pentru organism

Astfel, aceste substanțe depuse în cantităţi mari, devin cu timpul cancerigene, determinând scăderea imunității organismului, afectând sistemul nervos şi digestiv.

„Discutăm de o scădere a capacităţii la efort, de apariţia stării de oboseală, de cefalee cu reducerea capacităţii de efort fizic. Copiii au o vulnerabilitate mai mare la scăderea nivelului de oxigen din ţesuturi”, a declarat Radu Țincu, medic toxicolog. Cea mai frecventă sursă de contaminare cu nitraţi este apa de fântână dar şi fructele şi legumele şi mai ales carnea procesată. Autorităţile din Franţa au dat publicității recent un studiu care arată existența unei legături între cancerul colorectal şi consumul de nitraţi şi nitriţi.

Măsuri drastice în Iran: Amenzi de sute de dolari pentru deținerea și îngrijirea pisicilor şi câinilor, considerate „simboluri ale Occidentului”

Articolul precedentOficial, România dă „bine” în combaterea traficului de persoane
Articolul următorNoi secretari de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene