foto Asociația Roșia Montană Verde

După două decenii de procese lungi, comunitatea din Roșia Montană a bifat o victorie istorică. Curtea de Apel Ploiești  anulat, definiv, certificatul de descărcare de sarcină arhelogică pentru masivul Cârnic, care a fost emis de statul român în favoarea companiei miniere RMGC.

Contestarea acestuia a pornit la inițiativa societății civile, reprezentată de un grup de avocați. Astfel, hotârârea definitivă a instanței arată, de fapt, abuzurile comise de oficialii statului român, așa cum notează și ziarulunirea.ro

Cei care au semnat în favorea acestei companii sunt reărezentanții Direcției Județeane pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba, în frunte cu ministrul Culturii din anul 2011, Kelemen Hunor.

Sunt mândru să anunț că, reprezentând Asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația salvați Bucureștiul am reușit anularea Certificatului de descărcare de sarcină arheologică nr. 9/2011 pentru masivul Cârnic emis de Direcția Județeană pentru cultură și patrimoniu Alba în favoarea companiei miniere RMGC. Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă și pune capăt unui litigiu început în anul 2011.Prin această victorie epocală pentru Roșia Montană, am încheiat lungul șir de procese, început acum două decenii, pentru apărarea patrimoniului, comunității locale și a mediului înconjurător din Roșia Montană”, a precizat avocatul Marius Harosa, membru în Baroul Cluj, cel care s-a ocupat intens de acest caz.

Ce înseamnă pentru Roșia Montană această decizie a instanței. Dosarul a ajuns la Ploești, în urma suspiciunilor de presiune asupra judecătorilor

În fapt, decizia Curții de Apel Ploiești este în favoarea Mediului, a pădurilor, a patrimoniului local. Oamenii din Roșia Montană au ieșit, în repetate rânduri, pentru a protesta din cauza abuzurilor comise de autoritățile române, însă cei cu putere de decizie i-au tratat cu cel mai mare dispreț.

În urma acestei îndelungate bătălii juridice am reușit anularea sau invalidarea tuturor actelor administrative, avizelor emise de autoritățile locale sau centrale în favoarea RMGC, aneantizând astfel proiectul minier care ar fi dus la distrugerea iremediabilă a zonei și la distrugerea patrimoniului istoric unic pe care situl Roșia Motnană în deține”, a mai explicat avocatul Harosa.

Potrivit surselor noastre autorizate, procesul pornit de societatea română împotriva companiei RMGC a fost unul plin de controverse. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești după mai multe strămutări, urmare a suspiciunilor de presiune asupra judecătorilor.

Anul trecut, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Cu toate acestea, la acest moment, este una dintre cele mai sărace zone din România. Ziarul de Investigații a relatat, în premieră, cât de afectate au fost localitățile din Alba-Iulia în timpul inundațiilor din vara anului trecut. Autoritățile au fost surprinse în plină dezorganizare. Cel care a făcut posibilă alocarea de mai multe ajutoare pentru oamenii din Roșia Montană este un tânăr care crede în potențialul acestei zone, Tică Darie, activist civic.

Citește și: Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO

Articolul precedent60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în 24 de ore
Articolul următorFactură în valoare de 500.000 lei pentru o primărie din Harghita
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”