foto realizată de Tică Darie

România e sub ape la propriu, iar premierul Florin Cîțu s-a limitat în a spune că o să vină bani de la Guvern pentru ca oamenii afectați de inundații să-și refacă locuințele. Mesajul a venit, însă, la insistențele jurnaliștilor, inclusiv Ziarul de Investigații a solicitat să detalieze toate ajutoarele trimise în teren.

 „ Le-am promis oamenilor afectați de inundații din județul Alba că Guvernul nu îi va lăsa singuri în aceste momente.

Astăzi am aprobat o hotărâre a CNSU care prevede acordarea unor ajutoare de strictă necesitate pentru localitățile avariate: Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană. Cei afectați vor primi motorină, construcții modulare complete, paturi, apă, conserve.

Vor urma și ajutoarele financiare pentru fiecare gospodărie avariată” , este mesajul oficial al premierului Florin Cîțu.

Oficialul Guvernului a ajuns în județul Alba abia duminică, 18 iulie, când voluntarii deja se ocupaseră de organizarea sinistraților.

România e sub ape. La 8-9 dimineața nu era nicio autoritate

 „ La 8-9 dimineața nu mai era nicio autoritate. Deci, s-au anunțat ploi și zilele următoare, aceasta era o perioadă bună pentru organizare. Sunt oameni cu copii mici și cu molozul în casă, unde dorm?” , declara pentru Ziarul de Investigații(zin.ro), Tică Darie, reprezentantul Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, sâmbătă, 17 iulie. La acea vreme, situația era disperată. S-a făcut apel umanitar, întrucât era nevoie urgentă de apă potabilă și alimente. La acest moment, este asigurat un stoc de alimente pentru aproape o săptămână.

Și românii din Germania s-au mobilizat, imediat după nenorocire și au început să îi ajute pe oamenii din județul Alba. Campania de stângere a ajutoarelor durează până pe 23 iulie, ne-a precizat Medrea Adrian, un român stabilit în Germania.

O să rog pe cei care au firme de transport și se află pe grupul nostru Români în Ludwigsburg să se alăture demersului nostru și să ajute”, a explicat Adrian Medrea. Ajutoarele le strânge la biroul său din Möglingen(n.r localitate situată în  Baden-Württemberg) Daimlerstr.18/2 .

Vor fi puse la dispoziție două camere pentru depozitarea donațiilor. Pentru a fi mai ușor, donatorii sunt rugați să scrie pe pachete ce conține: alimente/haine pentru copii etc.

Nu există organizare . Guvernul nu s-a gândit măcar la un banal food truck

Pe lângă faptul că nu au stabilit un plan B din timp pentru organizare în cazul inundațiilor, guvernanții nu fac eforturi pentru a stopa tăierea ilegală a pădurilor. Ultima statistică a Inventarului Forestier Național arăta că, în numai 5 ani, în România au fost tăiate  ilegal 20 de milioane de metri cubi de material de lemnos. Potrivit ecologiștilor, acest lucru înseamnă favorizarea inundațiilor. Guvernul României alocă, însă, sume infime pentru ajutoarele sinistraților. Potrivit anunțului făcut de premierul Cîțu, suma maximă alocată unei locuințe afectată în proporție de 75% este 4000 de lei. În cazul unui deces ca urmare a inundaților se alocă suma de 5000 de lei.

Inundațiile au lovit puternic în județele Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Timiş. Pe lângă pagubele materiale, s-a înregistrat și un deces.

Guvernul României alocă, însă, sume infime pentru ajutoarele sinistraților. Potrivit anunțului făcut de premierul Cîțu, suma maximă alocată unei locuințe afectată în proporție de 75% este 4000 de lei. În cazul unui deces ca urmare a inundaților se alocă suma de 5000 de lei.

Inundațiile au lovit puternic în județele Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Timiş. Pe lângă pagubele materiale, s-a înregistrat și un deces.

Articolul precedentAncheta în dosarul „Fraudă la vot” şi pentru alegerile parlamentare
Articolul următorUSR PLUS îl acuză pe Nicușor Dan că ar „aranja” concursurile de la primărie
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”