Transporturile Aeriene Române SA (TAROM) anunță că încearcă să vândă 14 aeronave învechite din flota proprie în perioada următoare ca urmare a numărului prea mare de avioane pe care le deține. Decizia luată vine în contextul în care pandemia de Coronavirus a găsit compania de stat cu un număr mare de aeronave deținute în condițiile în care între 2017 și 2020 în flota TAROM au intrat o serie de chartere produse de Boeing și ATR, arată Digi24.

Restricțiile de circulație generate de criza sanitară au făcut ca numărul de zboruri active să ajungă la un nivel minim, fapt pentru care o parte din avioane stau mai mult la sol decât în aer și produc doar cheltuieli, nu și încasări pentru compania de stat.

TAROM și-a anunțat intenția de a renunța la 14 aeronave și de a le scoate la vânzare. Informațiile publicate de Transporturile Aeriene Române SA arată că este vorba despre vânzarea unor avioane ATR, Airbus și Boeing, care au fost fabricate în perioada 1993-2007 și care au o valoare totală de aproximativ 99 de milioane de dolari. Alte aeronave de mici dimensiuni urmează să fie predate celor de la ATR, companie cu care TAROM a semnat un contract de achiziție a nouă avioane noi, dintre care patru au și fost livrate.

„Se lucrează intens la un plan de restructurare în scris, dar și în faptă. Planul implică uniformizarea flotei. TAROM va rămâne cu o flotă mai mică, de trei sferturi din flota actuală. Se vând avioanele vechi și se cumpără avioane noi. Astfel se poate crea o companie eficientă”, a declarat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Ce avioane intenționează TAROM să vândă

  • Patru aeronave Airbus 318 – 6,5-6,8 milioane de dolari
  • Patru aeronave Boeing 737-300 – 1,4-6,4 milioane de dolari
  • Patru aeronave Boeing 737-700 – 10,7-13,9 milioane de dolari
  • Două aeronave ATR 42 – 3,9 milioane de dolari

Ministerul Transporturilor a transmis în luna februarie 2021 că planul de redimensionare și de reînnoire a flotei TAROM, ajuns și pe masa Comisiei Europene, arată că peste șase ani flota companiei de zboruri va fi formată dintr-un total de 21 de avioane.

Planul de restructurare al companiei Transporturile Aeriene Române SA (TAROM) prevede și renunțarea la circa 700 de angajați până în vara anului 2021.

Articolul precedentMinisterul Finanțelor a lansat o platformă online de monitorizare a ajutoarelor de stat pentru operatorii economici
Articolul următorAlexandru Rafila salută decizia premierului Cîțu