foto cu caracter ilustrativ

Tribunalul București a decis (instanță de fond) că Primăria Capitalei nu trebuie să plătească companiei Eco Sud SA, administratorul depozitului de gunoi „Vidra” suma de 267 milioane de lei, reprezintă diferența de preț dintre tariful de 24,9 euro/tonă pentru depozitarea deșeurilor municipale, așa cum a fost aprobat prin HCGMB în anul 2021 și tariful de 42 de euro/tonă, cât consideră Eco-Sud că trebuie plătit. Deși a anunțat „victoria” pe rețelele de socializare, edilul Nicușor Dan nu figurează „reclamant” în acest proces, ci pârât. În mod normal, ar fi fost interesul Primăriei Capitalei să atace în instanță tarifele practicate de Eco Sud Sa, atât timp cât acestea încalcă Hotările de Consiliu.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, dar încă nu a fost contestată de Eco Sud Sa, după cum arată portalul instanțelor.

În fapt, Eco Sud SA a cerut operatorului de salubritate din Sectorul 1, Romprest, că trebuie să plătească un tarif de 42,40 de euro pe tona de gunoi depozitat, nu 24,9 euro cât a decis Consiliul General al Municipiului București în ședința din 6 iulie 2021, potrivit unor documente consultate de Ziarul de Investigații încă de anul trecut, contestate de reprezentanții Eco Sud.

Tarifele aplicate de această companie sunt pentru depozitarea deșeurilor care nu necesită sortare și tratare, precum deșeurile din construcții, deșeurile vegetale, praful /noroiul de pe străzi.

A.N.R.S.C a informat Prefectura Capitalei deoarece Nicușor Dan nu a luat nicio măsură pentru a contesta tarifele aplicate de Eco Sud SA

 Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a constatat o serie de nereguli la compania Eco Sud SA, care gestionează mai multe gropi de gunoi din țară. Fără nicio bază legală, reprezentanții acestei firme au umflat tarifele la gunoi, iar prejudiciul adus bucureștenilor a ajuns la fabuloasa sumă de 267 milioane de lei.

Concret, Eco Sud SA a majorat tariful pentru groapa de gunoi „Vidra” de cinci ori decât era prevăzut în contractul inițial cu Pimăria Capitalei. Mai mult decât atât, a convertit tarifele din dolari în lei, apoi în euro, fără a avea acordul Consiliului General București.

Eco Sud Sa a deschis procese mai multor primării din Capitală, iar acestea sunt în desfășurare.

Primăria Municipiului București nu a efectuat niciun control la Eco Sud, cu toate că avea cunoștință că societatea aplică tarifele de depozitare neaprobate de către Consiliul General, iar compania Eco Sud trebuia sancționată cu amendă între 30 000 -50 000 de lei”, se arată într-o notificare transmisă de ANRSC către Prefectura București.

Edilii din București sunt disperați, câtă vreme sunt nevoiți să scoată mai mulți bani pentru depozitarea gunoiului, iar Nicușor Dan nu a luta măsurile pentru contestarea acestora în timp util.

Citește și: Interesele politice transformă România într-o groapă de gunoi? Cum este blocată stația de sortare de la Glina

Articolul precedentGeorge Simion, deranjat de paralela cu Zelea Codreanu: „Tre să ne dea în cap, să ne eticheteze, să ne asocieze cu mișcări de acum 100 de ani”
Articolul următorEstimări îngrijorătoare cu privire la numărul turiștilor străini pe litoralul românesc
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”