Ziarul de Investigații a relatat, în exclusivitate, despre modul dezastruos în care ECO SUD SA gestionează deșeurile din Capitală. Primarii sectoarelor 1, 2, 3 și 4 s-au arătat extrem de revoltați din cauza tarifelor aplicate de ECO SUD SA, societate care administrează groapa de gunoi „Vidra”. Edilii spun că acestea spun că tarifele pentru depozitarea gunoiului sunt mult practicate nelegal, fără respectarea Hotărărilor de Consiliu General.

Mai exact, ECO SUD percepe de la primării între 200 și 214 lei/tona de gunoi depozitată, în loc de 124 de lei, cât se stabilise prin Hotărârea de Consiliu General din data de 6 iulie 2021.

Deși Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice(ANRSC) a somat Primăria Capitalei, în speță, pe edilul general Nicușor Dan, până în prezent, nu s-a întâmplat nimic Bucureștiul a rămas plin de gunoaie, iar cetățenii cu mult mai puțini bani în buzunare.

Se „curăță mizeria” lăsată de ECO SUD? Ministerul Mediului pregătește o Ordonanță de Urgență prin care primarii din București pot gestiona depozitarea deșeurilor

Întrucât primarul Nicușor Dan a dovedit că „nu poate” rezolva una dintre cele mai mari probleme ale Bucureștiului, gestionarea deșeurilor, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că pregătește o Ordonanță de Urgență(OUG) prin care să dea „mână liberă” primarilor din sectoare să depoziteze gunoiul și fără ECO SUD SA.

Concret, gunoiul din București să fie depozitat în vecinătatea Capitalei, nu doar la groapa de gunoi Vidra, așa cum se întâmplă în prezent.

„Alternativa este căutarea unor platforme de depozitare autorizate în preajma sau în vecinătatea Capitalei astfel încât toate primăriile de sector să nu fie expuse la această situaţie litigioasă şi absolut incorectă, cu singurul loc unde astăzi sunt duse deşeurile din Bucureşti. Ei pot căuta soluţii după această ordonanţă, în zonele învecinate, inclusiv în judeţele unde există platforme de depozitare autorizate”, a explicat ministrul Mediului, Tánczos Barna, potrivit G4Media, care citează news.ro.

Ordonanța de Urgență ar putea intra în vigoare, miercuri, 6 aprilie, spune Barna.

Groapa de gunoi Vidra, declarată ilegală. România, „sufocată” de gunoaie

Până îi va veni edilului Nicușor Dan o „idee strălucită” pentru oamenii care l-a votat, județele din apropierea Bucureștiului ar trebui să primească și gunoiul din Capitală. Rezultatul: munți de gunoaie, daune imense Mediului, mai ales dacă nu se are în vedere colectarea selectivă.

Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, nu a răspuns la notificarea ANRSC și a preferat această situație „urât mirositoare”, la fel ca gunoiul. Cu alte cuvinte, deși știe că ECO SUD văduvește primăriile de sectoare de mulți bani nejustificat, nu a luat micio măsură.

Primăria Municipiului Bucuresti nu a răspuns la solicitările autorităților administrației publice locale ale sectoarelor municipiului București și inclusiv ale operatorilor de salubrizare de a le fi comunica tariful de depozitare pe care Eco Sud S.A. are dreptul să îl practice.

În lipsa comunicării de către Primăria Muncipiului București a perioadei/datei de aplicare a tarifului aprobat de prin H.C.G.M.B., consilile locale ale sectoarelor sunt în imposibilitatea de a hotărâ , în condițiile legii, cuantumul tarifelor/taxelor de salubrizare ce trebuie plătite de utilizatorii serviciului de salubrizare, iar aprobarea alocării de la bugetul local a sumelor pentru plata depozitării și neaprobate de către Consiliul General al Municipiului București este nelegală”, se arată într -o comunicare ANRSC.

Până la publicarea acestei informații, reprezentanții ECO SUD SA nu au putut fi contactați, dar anterior, într-un dialog uluitor cu noi(Ziarul de Investigații), au spus că datele ar fi „fake news”. Ulterior, după publicarea adreselor oficiale ale ANRSC, au tăcut mâlc.

În România fiecare județ deține un singur depozit ecologic gestionat de o companie, iar Bucureștiul, pe același principiu, deține un singur depozit ecologic este Depozitul Ecologic Vidra,

Prin urmare, companiile care acționează în domeniul tratării și depozitarii deșeurilor își desfășoară activitatea în regim de „monopol controlat”, așa cum prevede Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Cu toate acestea, „monopolul controlat” nu poate duce la practicarea unor tarife neaprobate, este concluzia A.N.R.S.C

Articolul precedentReclamațiile online se vor primi după program la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
Articolul următorZelenski, apel către România: Trebuie să închideți porturile pentru navele rusești. Nu importanți resurse din Rusia
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”