Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski. Sursa foto: news.ro

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi-a început luni discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucea, o suburbie a Kievului. „Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”, a spus liderul ucrainean. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei. La începutul transmisiunii au fost câteva probleme tehnice, însă totul s-a remediat și președintele Ucrainei a putut să transmită mesajul său tuturor românilor.

Zelenski: Numele oraşului nostru Bucea va rămâne în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor

Zelenski a făcut referire la Revoluţia din decembrie 1989. „Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi”, a afirmat Zelenski. El a făcut apel la România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs.

„Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni care vor genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. De la Odesa este un pas până în Moldova. De aceea este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Acum în Ucraina se decide soarta Europei de Est.

Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei dar războiul durează de 40 de zile. Trebuie să închideți porturile pentru navele rusești. Nu importanți resurse din Rusia. Nu există alternative. Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina prin armament. Fiecare trebuie să facă tot ce se poate pentru ca acești militari ruși să răspundă pentru ceea ce fac”, a spus Zelenski.

Mesajul său a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor.

„Numele oraşului nostru Bucea va rămâne în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor. Până acum ştim de peste 300 de oameni torturaţi, oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi”, a spus Zelenski.

„Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”

Zelenski a anunțat că România va participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Zelenski a declarat că, după terminarea războiului, vrea să înceapă discuții mai ample pentru susținerea comunității românești.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”, a adăugat preşedintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a mulțumit poporului român pentru ajutorul dat refugiaţilor care se află în România.

„Împreună trebuie să oprim oamenii care doresc genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. De la Odesa e un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm și independența Moldovei.

Este nevoie de a impune alte sancțiuni. Fiecare politician trebuie să sprijine Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot ce se poate pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii. Sunt convins că România va susține pentru a se impune dreptatea. România va participa la programele de refacere a Ucrainei după război.

Avem nevoie de susținere. Mulțumesc poporului român pentru ajutorarea Ucrainei. Sper că vom avea condiții pentru ca oamenii să se întoarcă acasă. Această susținere este o bază pentru o apropiere și mai mare.

Vreau să încep un dialog pentru protecția comunității românești și să asigurăm toată susținerea. Viitorul nostru este împreună, într-o familie europeană”, a spus Volodimir Zelenski.

Apetitul pentru reforme l-a lăsat fără funcție. Ce plan are Cîțu după Congres

Articolul precedentSe „curăță mizeria” lăsată de ECO SUD? Ministerul Mediului pregătește o Ordonanță de Urgență prin care primarii din București pot gestiona depozitarea deșeurilor. Detalii exclusive
Articolul următorGrindeanu știe de ce Cîțu nu s-a simțit bine alături de PSD