Groapa de gunoi
foto cu caracter ilustrativ

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice(A. N. R. S.C) a transmis, la cererea noastră, că are în derulare un control pentru verificarea tarifelor practicate de Eco Sud SA pentru depozitul de gunoi Vidra, în perioada 2016-2020.

Adresa oficială a acestei instituții, comunicată în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informație, spulberă orice precizare potrivit căreia „nu există niciun control”. Raționamentul logic e simplu: câtă vreme nu s-a finalizat controlul, operatorul Eco Sud SA nu poate emite concluzii definitive, spunând că „nu există controale sau că jurnaliștii au falsificat notele de control ale A.N.R.S.C”, așa cum am fost acuzați.

Concret, tarifele aplicate de Eco Sud sunt incerte, cel puțin până la acest moment.

Primarii din sectoarele 1,2, 3, 4 sunt extrem de revolați și arată cu degetul spre Primăria Capitalei, pe care o acuză de nepăsare. Ei spun că s-a ajuns la nerespectarea Hotărârilor de Consiliu Local General. Mai exact, prin Hotărârea de Consiliu Local General din data de 6 iulie 2021, se stabilea tariful de depozitare la groapa Vidra: 24,9 euro pe tonă cu TVA, echivalentul a aproape 124 de lei.

Eco Sud SA refuză să aplice acest tarif potrivit primarilor din sectoarele mai sus menționate și aplică tarife cuprinse între 200 și 214 lei/tona de gunoi. Aceste aspecte au mai fost prezentate de Ziarul de Investigații, iar reacția Eco Sud SA a fost să nege existeța vreunui control. Mai mult decât atât, jurnaliștii a fost acuzați că ar prezenta pasaje falsificate din documentele A.N.R.S.C

Groapa de gunoi Vidra, la un pas de a fi închisă. Primarii au intrat în alertă. Document

Un alt document, prezentat și de „Buletin de București” arată, însă, că primarii din București chiar sunt îngrijorați de comportamentul oficialilor Eco Sud SA. Pe lângă faptul că pierd bani de la bugetul local, riscă să rămână cu gunoiul „la ușă”.

A.N.R.S. C nu a stat cu mâinile în sân și a trimis informare către Primăria Capitalei.

Primăria Municipiului Bucuresti nu a răspuns la solicitările autorităților administrației publice locale ale sectoarelor municipiului București și inclusiv ale operatorilor de salubrizare de a le fi comunica tariful de depozitare pe care Eco Sud S.A. are dreptul să îl practice.

În lipsa comunicării de către Primăria Muncipiului București a perioadei/datei de aplicare a tarifului aprobat de prin H.C.G.M.B., consilile locale ale sectoarelor sunt în imposibilitatea de a hotărâ , în condițiile legii, cuantumul tarifelor/taxelor de salubrizare ce trebuie plătite de utilizatorii serviciului de salubrizare, iar aprobarea alocării de la bugetul local a sumelor pentru plata depozitării și neaprobate de către Consiliul General al Municipiului București este nelegală”, se arată în notificarea transmisă de A.N. R.S.C, Primăriei București, potrivit publicației citate.

Procesele sunt pe rol. Unde ducem gunoiul

A.N.R.S.C ne-a transmis, de asemenea, că sunt două procese pe rol cu firma Eco Sud Sa, în care se contestă anumite măsuri dispuse în notele de control, însă, o decizie finală cu privire la groapa de gunoi Vidra va fi luată în câteva zile. Potrivit surselor noastre autorizate, depozitul ar urma să fie închis.

Garda de Mediu nu s-a ferit să spună public că acest depozit este o „bombă” ecologică și funcționează ilegal.

„S-au adus la cunoștință aspecte legate de ilegalitatea executării lucrărilor de construire a depozitului, de necorelarea capacităților de depozitare prevăzute în actele de reglementare și nerespectarea procedurii de emitere a AIM actualizată și au solicitat analiza legalității desfășurării activității operatorului depozitului de deșeuri Vidra”, explicau în urmă cu un an oficialii de la Garda de Mediu.

Eco Sud SA a deschis procese primăriilor

Pe de altă parte, Eco Sud SA susține tarifele aplicate sunt exclusiv perioadei 2016 – 2017, calculat la un curs mediu euro din perioada 08. 2015 – 07. 2016. În opinia celor de la Eco Sud SA nu pot fi aplicate pentru alte perioade decât cele menționate.

Ziarul de Investigații a cerut date de la toate primăriile din București. În sectorul 3, numit „verde”, Consiliul Local a fost chemat în instanță de acest operator de salubritate, alături de Societatea de Salubrizare și Deszăpezire, Iridex Group SRL, Societatea Vitalia Servicii pentru tratarea deșeurilor SRL. Se dorește anularea unei Hotărâri de Consiliu Local care reduce tarifele aplicate de Eco Sud Sa. Următorul termen este programat la data de 17 decembrie ac.

Primăria Capitalei încă nu a comunicat stadiul proceselor cu Eco Sud SA

Și Consiliul Local al Sectorului 5 a transmis că are procese pe rol cu Eco Sud Sa. Oficialii companiei vor să anuleze Hotărârea Consiliului General prin care sunt obligați să aplice un tarif de maxim 124 lei/tona de gunoi depozitată. Situația este identică și pentru Consiliul Local al Sectorului 6. Până la acest moment, nu sunt hotărâri definitive prin care se stabilește recuperarea unor sume de către primării sau de către Eco Sud SA, urmare a neînțelegerii cu privire la tarifele aplicate. Primăria Capitalei încă nu a răspuns.

În România fiecare județ deține un singur depozit ecologic gestionat de o companie, iar Bucureștiul, pe același principiu, deține un singur depozit ecologic este Depozitul Ecologic Vidra,

Prin urmare, companiile care acționează în domeniul tratării și depozitarii deșeurilor își desfășoară activitatea în regim de „monopol controlat”, așa cum prevede Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Cu toate acestea, „monopolul controlat” nu poate duce la practicarea unor tarife neaprobate, este concluzia A.N.R.S.C

Citește și: Eco Sud SA a jefuit bucureștenii prin tarifele la gunoi

Articolul precedentMiniștrii din Guvernul Ciucă au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: „Criza politică s-a terminat”
Articolul următorAgenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul Pfizer pentru copii
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”