Update, 4 noiembrie ac. Urmare a acestor informații, Eco Sud Sa a trimis un punct de vedere în scris, îl puteți citi integral la finalul articolului. Compania consideră că documentul care are 18 file și conține informații de interes public a fost „trucat” de jurnaliști. La întrebarea explicită, „are Eco Sud SA sume de restituit către primăriile din București până la data de 31 decembrie ac?”, reprezentantul companiei a preferat să spună: „nu știm de această notă de control”. Ziarul de Investigații va relata în continuare despre acest subiect, în articolele viitoare. Vom afla cât de mult au plătit bucureștenii pentru gestionarea gunoiului.

 Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a constatat o serie de nereguli la compania Eco Sud SA, care gestionează mai multe gropi de gunoi din țară. Fără nicio bază legală, reprezentanții acestei firme au umflat tarifele la gunoi, iar prejudiciul adus bucureștenilor depășește 130 de milioane de lei.

Concret, Eco Sud SA a majorat tariful pentru groapa de gunoi Vidra de cinci ori decât era prevăzut în contractul inițial cu Pimăria Capitalei. Mai mult decât atât, a convertit tarifele din dolari în lei, apoi în euro, fără a avea acordul Consiliului General București(n.r foto document)

Potrivit notei de control ANRSC, de la  9,2 dolari/tona de gunoi, s-a ajuns la 41 de euro. Eco Sud și Primăria Capitalei au avut mai procese pe rol, iar magistrații au hotărât același lucru: majorarea tarifului s-a făcut ilegal și Eco Sud SA trebuie să dea banii înapoi.

Iată prejudiciul din București, din fiecare sector. Cum au fost jefuiți bucureștenii de Eco Sud

  • Sectorul 1 –   3 milioane lei
  • Sectorul 2 – 25 milioane lei
  • Sectorul 3 – 23 milioane lei
  • Sectorul 4 – 45 milioane lei
  • Sectorul 5 – 27 milioane lei
  • Sectorul 6 –  7 milioane lei
  • Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a stabilit restituirea acestor sume către primării, până la data de 31 decembrie ac(foto-document)

Cine i-a ajutat pe oficialii Eco Sud SA să obțină autorizație de mediu. NU e prima dată când se constată ilegalități

De altfel, nu e prima dată când ANRSC a semnalat ilegalități în cadrul acestei companii. Această instituție a notificat Garda Națională de Mediu – Comisariatul General (GNM-CG) în august 2020 că societatea Eco Sud SA, care administrează Depozitul Vidra, nu mai are licență de funcționare valabilă . Prin urmare, nu mai poate primi deșeuri din Capitală.

„În forma actuală a Licenței nr. 3683/05.05.2016, societatea ECO SUD SA nu mai are recunoscut prin licență dreptul de a presta activitatea de depozitare a deșeurilor”, a scris ANRSC .

Ce „schemă” a făcut Eco Sud SA pentru a gestiona deșeuri

Pentru a părea că au dreptul de a gestiona deșeuri, la fiecare control al Gărzii de Mediu, reprezentanții Eco Sud SA au spus că au mai multe contracte de închiriere/concesiune a unor terenuri care permit gestionarea gunoiului. Cu toate acestea, terenurile trebuie să aparțină administrațiilor locale, potrivit HG  349/2005 privind depozitarea deşeurilor, potrivit căreia „Consiliile locale/județene iau măsurile necesare pentru construirea depozitelor municipale numai pe terenuri aflate în proprietatea lor”. Terenurile trebuie să respecte standarde tehnice, sanitare, astfel încât să nu pună sănătatea oamenilor în pericol.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a spus că Eco Sud SA gestiona gunoaiele într-o fermă, iar acolo existau inclusiv porci morți. Cu toate acestea, nu există un dosar penal pe rol pentru a afla cum a fost posibil ca această companie să gestioneze deșeurile fără autorizație(n.r lucru semnalat de autorități).

Reprezentanții Eco Sud SA nu au putut fi contactați până la postarea acestei informații.

În urma apariției articolului de mai sus, Eco Sud SA a trimis următorul drept la replică pe care îl publicăm integral

Articolul precedentMonica Berescu (USR): „România nu mai are timp de pierdut cu criza politică”
Articolul următorANPC propune închiderea zonei alimentare a IKEA Pallady pentru șase luni
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”