Reprezentanții Primăriei Popești Leordeni alături de angajații Eco Sud SA, la APM.

Statul nostru riscă amenzi de până la 30 000 de euro pe zi, deoarece nu a luat măsuri de închidere a gropilor de gunoi nelegale. În București, această situație miroase deja urât: Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice(ANRSC) a avertizat că depozitul de gunoi „Vidra”, administrat de ECO SUD SA, este plin și nici nu funcționează în condițiile legii, așa cum Ziarul de Investigații a mai relatat, în exclusivitate.

Cu toate acestea, operatorul care administrează acest depozit, în loc să se concentreze pe intrarea în legalitate, își atacă concurenții folosindu-se de toate relațiile politice.

Reprezentanții ECO SUD SA s-au speriat, deoarece au crezut că se redeschide groapa de gunoi de la Glina și au ieșit la „atac”. Au lansat în spațiul public că Agenția pentru Protecția Mediului(APM) a dat aviz pentru redeschiderea depozitului de la Glina.

Mai exact, au dezvoltat o temă care nu există, așa cum informează și Gazeta de Ilfov.

Reprezentanții ECOREC SA au precizat, însă, că autorizația de la începutul lunii iunie ac vizează doar activității de sortare, recuperare a deșeurilor reciclabile inclusiv deșeuri din demolări la nivel național.

Activitatea include și instalația de sortare aflată la punctul de lucru de la Glina și nu privește activitatea depozitului de deșeuri Glina.

Instalația de sortare a fost autorizată și a funcționat începând cu anul 2007 și pentru multe UAT-uri prin această instalație se reușea atingerea țintelor de deviere de la eliminare. Aici au fost sortate inclusiv deșeurile generate de locuitorii orașului Popești Leordeni.

Aceasta este amplasată într-o platformă tehnologică cu o suprafață totală de circa 2 hectare, iar activitatea de sortare a deșeurilor se realizează într-o hală închisă. Camerele de sortare sunt izolate în incinta închisă și dotate cu sisteme de filtrare a aerului. Instalația a fost modernizată în anul 2017 cu o investiție de circa 3 milioane de euro”, a explicat ECOREC, pentru sursa citată. 

Cum este blocată stația de sortare de la Glina. Reprezentanții Primăriei Popești-Leordeni, „de mână” cu angajații ECO SUD SA și ONG-uri „mascate”

City-managerul Popești Leordeni, Alin Todireanu dă mâna cu angajații Eco SUD la sediul APM

În mod dubios, Alin Todireanu, administratorul public al orașului Popești-Leordeni a mers împreună cu Valentin Basarabeanu – director în cadrul societății ECO SUD SA – operator al depozitului de deșeuri de la Vidra la ședința APM, în semn de opunere față de stația de sortare Glina. ECO SUD SA a avut grijă să „îmbrace această telenovelă concurențială” sub forma protecției mediului și au constituit ONG-uri din care fac parte angajați propri.

Considerăm că obiectivitatea demersului reprezentanților Primăriei este pus sub semnul îndoielii atât timp cât este făcut cu sprijinul  ONG-urilor AEDE, AMPME afiliate ECO SUD SA  și cu implicarea domnilor Valentin Basarabeanu si Vasile Băniceru,  persoane pentru care există dovezi publice că sunt angajați ai aceleiași societăți ECO SUD SA,  concurent al ECOREC SA și operator al depozitului unde în prezent sunt eliminate deșeurile colectate din Popești Leordeni”, au declarat reprezentanții ECOREC SA, pentru Gazeta de Ilfov.

Primăria Popești-Leordeni nu este de acord cu o stație de sortare de 2 ha, dar vrea una de 4 ha

În mod ilogic, Primăria Popești Leordeni nu este de acord cu funcționarea unei stații de sortare  pe o suprafață de 2 ha  însă sunt de acord cu construcția și funcționarea unei instalații noi pe o suprafață de 4 ori mai mare. Din acest motiv, declarația lui Alin Todireanu este patetică:

Această activitate de sortare o considerăm foarte periculoasă pentru oameni. Oamenii vor avea gunoi proaspăt pe lângă casele lor”, s-a exprimat oficialul Primăriei Popești -Leordeni, potrivit observatornews.ro.

Este contrazis, însă, de specialiștii de la APM: „ Sunt deşeuri de tipul hârtie, carton, srticlă, fier, deşeuri amestecate. Exclus depozitare, eliminare prin depozitare, cum fals se încearcă a se induce această idee”.

Tribunalul București NU a dat dreptate ECO SUD SA. Este acuzată că a umflat tarifele pentru depozitarea gunoiului în mod nelegal

Tribunalul București a respins cererea companiei Eco-Sud S.A, care solicită municipalității peste 267 milioane de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Suma reprezintă diferența de preț dintre tariful de 24,9 euro/tonă pentru depozitarea deșeurilor municipale. Acest tarif a fost aprobat prin HCGMB în anul 2021 și tariful de 42 de euro/tonă, cât consideră Eco-Sud că trebuie plătit. Ziarul de Investigații a mai relatat aceste aspecte, au fost confirmate de ANRSC și de edilii de sector, însă, în mod hilar, reprezentanții ECO SUD SA ne-au transmis că „am trucat documentele în baza cărora am scris”.

Până la postarea acestei informații, oficialii Primăriei Popești -Leordeni nu au putut fi contactați de zin.ro, pentru un punct de vedere.

Citește și : Groapa de gunoi Vidra, la un pas de a fi închisă. Primarii au intrat în alertă. Document

Articolul precedentThe incompetence and the lack of vision of the Romanian Government is blocking the export of cereals from Ukraine. The lack of cereals is due, also, to the lack of implication of the Romanian Government
Articolul următorAfecțiunea care va face ravagii în rândul elevilor și tinerilor. Recomandările specialiștilor
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”