Supercom Aleea Sinaia Sect2, foto-arhivă Ziarul de Investigații

Bucureștiul se confruntă din nou cu probleme în gestionarea deșeurilor. În Sectorul 2 se înregistrează o situație cel puțin controversată. O licitație pentru colectarea gunoiului, măturatul străzilor și deszăpezirea căilor publice din Sectorul 2 București, inițiată în 2019, a fost anulată, la decizia primarului Radu Mihaiu.

Într-o notă justificativă redactată la sfârșitul lunii mai ac, el susține că „sunt nereguli legislative”, iar Primăria are obligația de a realiza întreaga documentație pentru contractarea serviciilor, în acord cu normele în vigoare. Simultan cu această decizie de suspendare a licitației pentru serviciile de salubrizare, edilul Radu Mihaiu inițiază și un proiect de Hotărâre de Consiliul Local, prin care supune aleșilor locale aprobarea modificării unor tarife pentru activităţile de salubrizare.

Mai exact, potrivit documentului intrat în posesia zin.ro, tarifele pentru ridicarea gunoiului din Sectorului 2 vor fi mult mai „piperate”.

Aproape 900 de lei/tona de gunoi colectată din Sectorul 2 București

Iată noile tarife, propuse spre aprobarea Consiliului Local Sector 2:

499,02 lei/tonă fara TVA pentru activitatea de colectare, separată , transport si depozitare a deşeurilor municipale reziduale, de la utilizatorii casnici( persoane fi zice si membrii ociaţiilor de proprietari/locatari.

890,98 lei/tonă lei/ fără TVA pentru activitatea de colectare separată , transport, sortare si depozitare a eşeurilor municipale reciclabile, de la utilizatorii casnici (persoane fi zice si membrii asociaţi ilor de proprietari/locatari.

647,26 lei/tona fără TVA pentru utilizatorii casnici (persoane fi zice si membrii asociaţiilor de proprietari/locatari.

652,89 lei/tonă fără TV A pentru activitatea de colectare separata , transport, sortare si depozitare a deşeuri municipale reciclabile, de la utilizatorii non-casnici( agenţi economici si in tituţii publice de pe raza Sectorului 2.

Menționăm că operatorul de salubrizare din Sectorul 2 este Supercom SA. La începutul acestui an, cetățenii din Sectorul 2 au fost nevoiți să încheie contracte cu această firmă, pentru a nu plăti o taxă suplimentară în valoare de 21,27 lei.

Cum s-a ajuns la suspendarea licitației pentru colectarea gunoiului din Sectorul 2. Mai multe firme au sesizat nereguli la documentația întocmită de Primărie


În fapt, primarul Radu Mihaiu a invocat „grave abateri de la legislație” privind suspendarea licitației publice pentru colectarea, transportul, sortarea gunoiului din Sectorul 2, însă, mai multe firme care au depus ofertele au constatat, la acea vreme, nereguli în documentație care, iată, au rămas „în aer”.

Spre exemplu, companiile Romprest SRL și Rosal Grup SA au depus mai multe contestații și cereri de remediere a documentației pentru contractarea serviciilor de salubrizare. La cererea acestor agenți economici, s-a admis remedierea unor mențiuni înscrise la lansarea ofertei. S-au cerut lămuriri chiar și pentru aspecte de natură concurențială, pentru aplicarea unor tarife distincte, în funcție de zonă.

Astfel, termenul de depunere a ofertelor pentru ridicarea gunoiului din Sectorul 2 București a fost prelungit, însă, a venit pandemia de Covid, iar starea de alertă, respectiv, de urgență, a făcut ca documentația pentru această ofertă să nu mai fie de „actualitate”.

Printre aspectele de care trebuie să țină cont Primăria Sector 2 București, la momentul întocmirii unui nou anunț pentru curățarea străzilor, se numără: aplicarea principiului „plătești cât arunci”, introducerea redevenței în contractul de delegare, interzicerea posibilității de subdelegare a serviciilor contractate, ajustarea tarifelor în funcție de evoluția prețurilor în economie.

Primăria Capitalei este instituția responsabilă de găsirea unei soluții pentru depozitarea gunoiului. Așa cum zin.ro a mai arătat, edilii de sector și oficialii Autorității Naţionalede Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice(ANRSC) i-au scris lui Nicușor Dan deja că tarifele aplicate de ECO SUD SA, (operatorul singurului depozit de gunoi din București, numit „Vidra”) nu sunt legale, iar acesta nici nu corespunde tuturor normelor în vigoare, din punct de vedere tehnic. Ar urma să fie închis în curând, însă, ECO SUD SA nici nu vrea să audă despre regulile pe care trebuie să le respecte și se luptă cu primarii în instanță, pentru tarifele dublate, chiar triplate, aplicate pentru depozitarea gunoiului.

Citește și : E oficial! Primăriile din Capitală au fost înșelate de unele firme de salubritate. Supercom SA e „cap” de listă



Articolul precedentPlanul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a picat în Parlamentul European
Articolul următorCurtea Constituțională a hotărât criteriile pentru retragerea titlului științific de „doctor”. Jurnalista care a dezvăluit mai multe plagiate de doctorat reacționează virulent
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”