Asa arată străzile din Sectorul 2 Bucuresti-arhiva Zin.ro

Primăriile din Capitală nu au putut gestiona corespunzător colectarea, depozitarea gunoiului. Astfel, străzile din București au rămas murdare, iar bugetele primăriilor „sărăcite” de firmele de salubritate, printre care și Supercom SA.

Un raport al Curții de Conturi, finalizat în 2021, a reflectat pagubele primăriilor din Capitală. Menționăm că verificarea s-a produs în 2021, dar au fost analizate date financiare din anul 2020.

Iată cum au fost înșelate primăriile din Capitală. Ce au descoperit oficialii Curții de Conturi:

Sectorul 1 București. „Scandalul” gunoaielor s-a lăsat cu plângeri penale

Potrivit Curții de Conturi, au fost găsite facturi nejustificate către firma de salubritate Romprest, în valoare totală de 165 000 de lei pentru servicii de salubrizare publică. Conform actului mai sus menționat plățile ar fi fost pentru „suprafețele pe care s-au executat măturatul manual al trotuarelor supradimensionate”.

Cu alte cuvinte, reprezentanții Romprest au „mărit” peste noapte suprafața trotuarelor. În perioada 2020-2021, mai mulți cetățeni din Sectorul 1 București au sesizat că gunoaiele sunt peste tot. Implicit, și-au făcut apariția și sobolanii. Primăria Sector 1 București a fost nevoită să formuleze plângere penală și să facă demersuri pentru recuperarea acestor bani, la cererea Curții de Conturi.

Sector 2 București- Supercom SA lasă zeamă de gunoi pe trotuar și a încasat nelegal bani

În acest Sector, operatorul de salubritate Supercom SA a încasat 700 000 de lei pentru servicii nejustificate. Auditorii Curții de Conturi au găsit facturi pentru „stropitul străzilor” , udate, de fapt, de ploaie. De asemenea, Supercom SA a încasat bani de la Primăria Sector 2 București și pentru servicii de curățenie nerealizată, în realitate.

Supercom Aleea Sinaia Sect2, foto-arhivă Ziarul de Investigații

Nu a fost greu de depistat acest lucru, întrucât Consiliul Local Sector 2 nici măcar nu a aprobat Programul de Curățenie a căilor publice. Mai mult decât atât, Curtea de Conturi a găsit facturi emise de Supercom SA pentru „curățarea străzilor” care sunt în reabilitare.

La Sectorul 3 nu s-au găsit plăți nejustificate, susține Curtea de Conturi.

Sectorul 4 București: Că plouă, că ninge, Rosal Grup „stropește” străzile

Controlul de la Primăria Sector 4 București a arătat plăți fictive către operatorul de salubritate Rosal Grup în valoare de 230 de mii de lei. Ca și în Sectorul 2, operatorul de salubritate a „stropit” străzile chiar și când a fost cod galben de ploi/ninsoare. Pentru a nu „complica” lucrurile, Rosal Grup a restituit banii Primăriei Sector 4 București.

Sector 5 București. Plăți nejustificate din timpul fostului primar, Daniel Florea

Oficialii Curții de Conturi au găsit plăți nejustificate către operatorul de salubritate în subordinea Consiliului Local Sector 5 în valoare de 475 de mii de lei. Totul s-a petrecut în timpul fostului primar, Daniel Florea. Niciun angajat de la Primăria Sector 5 București nu s-a „prins” că se facturează servicii de stropire a străzilor, când starea vremii nu permite acest lucru.

Sector 6. Urban SA a dat înapoi 180 de mii de lei

În Sectorul 6 s-a produs o mare încurcătură. Potrivit verificărilor Curții de Conturi, operatorul de salubritate Urban SA a încasat 180 de mii de lei, pentru măturarea și stropirea unor străzi, alei dintre blocuri, care nu au nicio denumire. Neglijența este, însă, a reprezentanților de la Primăria Sector 6. Cu toate acestea, Urban SA a restituit suma de 180 de mii de lei.

Ziarul de Investigații a cerut date tuturor primăriilor din Capitală, cu privire la recuperarea sumelor pentru plățile nejustificate către operatorii de salubritate. În luna noiembrie 2021, firmele de salubritate menționate mai sus nu mai figurau cu plăți nejustificate către administrațiile locale.

De ce se ajunge la acest haos. Neglijența administrațiilor locale

Astfel de plăți au fost depistate doar în urma controlului demarat de Curtea de Conturi. În caz contrar, bugetele primăriilor din Capitală rămâneau păgubite.

„Deficienţele constatate de auditorii publici externi, în combinaţie cu neajunsurile semnificative observate în planificarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), au periclitat implementarea eficientă a Strategiei Naţionale de Gestionare a Deşeurilor.

De asemenea, absenţa unei monitorizări a indicatorilor stabiliţi prin plan şi a unor acţiuni corelate şi coordonate ale tuturor autorităţilor responsabile compromite îndeplinirea obiectivelor strategice privind gestionarea deşeurilor şi prevenirea generării acestora”, a menționat Curtea de Conturi.

Potrivit surselor noastre autorizate, la acest moment se caută soluții pentru un nou depozit pentru gunoiul din București, cel administrat de Eco Sud SA, Vidra, fiind nelegal.

Citește și: Cum vor plăti românii pentru neglijența autorităților în gestionarea deșeurilor. Amenzi de sute de mii de euro pe zi pentru gropile de gunoi fără autorizație de mediu

Articolul precedentBudăi nu este îngrijorat de sondaje, ci de guvernare
Articolul următorPoliticieni în România: ”Chiar dacă mă duc la pușcărie 5 ani, 6 ani, 7 ani, vă las în căruț cu rotile!”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”