Groapa de gunoi
foto cu caracter ilustrativ

România are, la acest moment, 48 de gropi de gunoi neconforme, rămase neînchise. În zece ani au fost închise definitiv doar șase depozite de deșeuri, recunoaște chiar ministrul Mediului, Tanczos Barna. Însă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE) va judeca România pentru 68 de gropi de gunoi care pun în pericol mediul. România nu a respectat directivele oficialilor europeni din 2011, potrivit cărora toate gropile de gunoi ilegale ar fi trebuit să fie închise. Astfel, se va ajunge în situația în care statul român va plăti amenzi de sute de mii de euro pe zi pentru fiecare groapă de gunoi fără autorizație de mediu sau care nu respectă toate standardele pentru protecția mediului. Banii vor fi suportați din bugetul de stat, adică din toate taxele și impozitele colectate de la români.

Neglijența autorităților în gestionarea deșeurilor. Cum se „aruncă pisica” în curtea firmelor de salubritate

O hotărâre a Tribunalului Hunedoara(n.r 709/2021) arată cum instituțiile din România își „pasează” responsabilitatea față de mediu. Spre exemplu, din motivarea instanței aflăm că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara „nu a știut de ce este înființată”. Când a venit vorba despre retragerea autorizației de mediu pentru deponeul de la Bârcea(n.r Județul Hunedoara), reprezentanții A.D.I. S.I.G.D Hunedoara s-au apărat și au spus că „operatorul de salubritate este de vină, deoarece nu a transferat la timp cantitatea de deșeuri depozitată nelegal”

Ba mai mult, susțin că Asociația nu are nicio obligație de gestionare a acestui sistem, contestând calitatea de „operator” al gestionării deșeurilor.

Instanța a respins toate aceste afirmații și le-a amintit reprezentanților  A.D.I. S.I.G.D  de ce sunt plătiți

Tribunalul Hunedoara a explicat clar cui îi aparține toată responsabilitatea pentru deponeul de la Bârcea.

Asociația(n.r.  A.D.I. S.I.G.D)  a fost constituită tocmai pentru implemetarea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor. Cunoscând că există amenințarea iminentă cu producerea unei daune pentru mediu, prin degradarea deșeurilor stocate peste termenul autorizat, A.D.I S.I.G.D trebuie să pună în aplicare măsurile preventive pentru mediu. A.D.I S.I.G.D nu este împiedicată de principiul „poluatorul plătește” să impună fondurile bănești pentru implementarea acestor măsuri de protecție a mediului”, se arată în hotărârea Tribunalului Hunedoara, mai sus amintită.

În fapt, A.D.I. S.I.G.D a fost înființată tocmai pentru a gestiona serviciile de salubrizare din județul Hunedoara. Potrivit documentelor publice, la A.D.I.S.I.G.D. au aderat 70 de localități din Hunedoara. Are personalitate juridică și atribuții de interes public.

Apă otrăvită, noxe în aer, focare de infecție, sobolani și resurse pierdute

Gropile de gunoi neconforme înseamn: apă otrăvită, noxe în aer, focare de infecții, șobolani și resurse care ar putea fi folosite în mod inteligent. Deșeurile trebuie privite ca pe niște resurse, dacă aplicăm metodele de reciclare.

În România, din păcate, Garda de Mediu și alte instituții de control ajung să sune la 112, să cheme Poliția pentru că râurile sunt otrăvite, la propriu din cauza gunoaielor fermentate(n.r levigat). Acest lucru s-a întâmplat recent în Hunedoara, Covasna, Cluj.

 „Garda de Mediu a aplicat mai multe amenzi de când funcționează deponeul și probabil vor primi amenzi și pentru poluarea pârâului. Principalul nostru scop este ca acea vale să fie curațată și ecologizată, iar din punct de vedere al repetării unui asemenea eveniment nici nu se mai pune problema, pentru că le-am trasat niște măsuri de siguranță atât noi, cât și Apele Române”, declara comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean, în urmă cu câteva luni, potrivit știriletransilvanei.ro

Disperare și în Capitală. Mulți dintre bucureșteni cred că vor avea noi animale de companie: șobolanii, deoarece depozitul Vidra ar urma să fie închis

Garda de Mediu nu s-a ferit să spună public că acest depozit este o „bombă” ecologică și funcționează ilegal. Potrivit surselor noastre, se dorește închiderea acestuia și sancționarea firmei care îl administrează, Eco Sud SA, pentru aplicarea nelegală a tarifelor de depozitare.

S-au adus la cunoștință aspecte legate de ilegalitatea executării lucrărilor de construire a depozitului, de necorelarea capacităților de depozitare prevăzute în actele de reglementare și nerespectarea procedurii de emitere a AIM actualizată și au solicitat analiza legalității desfășurării activității operatorului depozitului de deșeuri Vidra”, explicau în urmă cu un an oficialii de la Garda de Mediu.

Soluția pentru evitarea unei catastrofe pentru mediu: aplicarea principiului „poluatorul plătește”

Deși acest principiu ar trebui să se aplice în toată țara, există localități în care mare poluatori sunt lăsați să-și facă de cap pe sănătatea noastră. Spre exemplu, în municipiul Hunedoara acest principiu este în „curs de implementare”, transmit oficialii Primăriei, la solicitarea noastră. La Călărași, se dă din umeri, când vine vorba despre taxarea marilor poluatori. Reprezentanții administrației locale par că plâng de mila marilor poluatori.

De când nu mai e combinatul. Mai sunt ăștia mari, Saint-Gobain, Siad. APM(Agenția pentru Protecția Mediului) să-și facă treabă, spun reprezentanții Primăriei Călărași, semn că nici măcar nu știu că au acces la acest principiu(instrument) când vine vorba despre tarifele deșeurilor.

Ministerul Mediului nu are o situație clară a localităților privind aplicarea principiului „poluatorul plătește”, dar susține că statul român se va întoarce împotriva marilor agenți economici, dacă România va fi obligată de CJUE să achite amenzi de ordinul milioanelor de euro.

Statul român a alocat bani din Fondul pentru Mediu pentru închiderea a opt depozite de gunoi municipale, cele mai multe dintre acestea foste centre industriale, care au fost abandonate de proprietari. S-a ajuns în această situație din cauza neglijenței administrației locale.

Citește și: Cum ajungem să plătim „taxa pe gunoi” de trei ori mai mult

Cât de „bine” miroase alianța PNL-PSD în unele afaceri cu gunoaie. La Hunedoara, favoriții sunt cu „strigare publică”(I)

Articolul precedentÎn ianuarie, copiii de 5-11 ani vor putea primi vaccinul anti-Covid
Articolul următorDosar penal în cazul incendiului de la Constanța
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”