Sursa foto: Pixabay

Planul Comisiei Europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, denumit Fit for 55 a fost blocat în Parlamentul European de europarlamentarii socialiști, conservatori, de stânga și de extremă dreaptă, informează stiripesurse.ro.

Ca parte a Pactului verde european, Uniunea Europeană și-a stabilit un obiectiv obligatoriu de realizare a neutralității climatice până în 2050. Pentru ca acest lucru să devină realitate este nevoie de o scădere substanțială a nivelurilor actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră în următorii ani.

Totodată, UE și-a sporit nivelul de ambiție în materie de climă pentru 2030, angajându-se să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.

Proiectul propus a creat numeroase discuții între statele membre blocului comunitar european. Cehia, Ungaria și Polonia sunt de părere că populația va fi cea care va suporta costurile combaterii schimbării climatice și nu poluatorii.

Pachetul Fit for 55 include, de asemenea, o serie de inițiative noi

Cu toate acestea, în favoarea taxării emisiilor de dioxid de carbon generate de transporturi și încălzirea locuințelor s-au declarat țările din nordul și centrul Europei.

Reamintim că propunerile din pachet vor fi prezentate și discutate la nivel tehnic, apoi în cadrul grupurilor de lucru ale Consiliului responsabile pentru domeniul de politică în cauză.

Ședința de astăzi, 8 iunie, a plenului PE a fost scena unor schimburi de replici dure între europarlamentari, miza financiară a pachetului Fit for 55 fiind uriașă.

Cei care au votat împotriva acestui pachet au declarat că măsurile propuse vor duce la schimbări majore în toate sectoarele economice, cu costuri financiare enorme.

Acest pachet cu măsuri a apărut înaintea pandemiei de Covid-19 și a crizei provocate de războiul izbucnit între Rusia și Ucraina. Odată cu aceste probleme, costurile pentru industria europeană au crescut rapid, iar trecerea la energia verde, promovate de măsuri ecologice, reprezintă o problemă serioasă pentru majoritatea statelor europene din Uniunea Europeană.

340 de europarlamentari au votat „împotriva” propunerii, iar 256 „pentru”. Totodată, europarlamentarii au votat în favoarea retrimiterii la Comisia de mediu pentru a fi dezbătută și modificată.  

De asemenea, din cauza votului din Parlamentul European privind programul „Fit for 55”, Fondul Social pentru Climă și CBAM au fost suspendate și retrimise la comisie pentru a putea fi renegociat tot pachetul.

Citește și articolul: UE a decis: Tranziția către energia verde nu mai poate fi amânată

Articolul precedentSorin Cîmpeanu – reformator sau terminator? O asociație trage un semnal de alarmă privind distrugerea sistemului de educație din România
Articolul următorLicitație pentru colectarea deșeurilor și spălatul străzilor din Sectorul 2 București, „blocată” după trei ani. Consiliul Local are de aprobat noi tarife pentru serviciile de salubrizare: aproape 900 de lei/tona de gunoi colectată
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.