Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a transmis, joi, procurorului general să prevină și să combată eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public.

se arată în informarea de presă a Ministerului Justiției

Potrivit reprezentaților Ministerului Justiției, acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic.

Virgil Popescu vrea o compensare mai mare la prețul gazelor naturale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat la, DC News, că își dorește o compensare mai mare a prețului gazelor naturale, de 50% comparativ cu cei 33% din acest moment, potrivit prevederilor Legii 259/2021 privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.

„Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus Popescu.

Totodată, fostul ministrul al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că cea mai mare parte din creșterea facturilor se duc la stat. „Banii generați de creșterea facturilor merg la stat. Din calculul nostru, aproape 70% din creșterile de preț se duc la stat, prin creșterea încasărilor la TVA – aplicat la o bază mult mai mare, iar companiile care beneficiază cel mai mult de pe urma acestor creșteri sunt companii ale statului sau controlate de stat”, a declarat Nicolescu, pentru Economedia.

ANRE, controale la furnizorii de energie electrică și gaze naturale

Articolul precedentReacții și contrareacții la discriminare: Arafat vs Șoșoacă
Articolul următorProfesorii organizează o grevă naţională în Franţa, acuzând politicile anti-Covid ale guvernului