Foto: Business Magazin
Foto: Business Magazin

Se poate spune că avem tradiție în discriminare.

Față de orice. De orice e diferit de noi. De tot ce ne enervează, câtuși de puțin. Și, de cele mai multe ori, fără argumente valabile. Doar pentru că se poate.

Cu toții am discriminat, într-un moment sau altul, pe cineva. Indiferent de motiv sau de formă.

Ce nu vrea românul să înțeleagă e că această discriminare se și plătește. Și, dacă nu v-ați luat niciodată amendă pentru cuvinte aruncate la întâmplare sau gesturi făcute aiurea, e din cauză că cel vizat nu a catacdisit să se sesizeze. Sau să sesizeze organele abilitate.

Adică ați avut noroc. Sau mai multă grijă în legătură cu spațiul în care ați făcut afirmațiile respective.

Nu același noroc l-a avut și Diana Șoșoacă.

Discriminare soldată cu amendă de 5.000 de lei

CNCD a decis amendarea senatoarei Diana Șoșoacă pentru multiple reacții vocale în spațiul public, despre Raed Arafat.

“De ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină”, “Vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale”, “Nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie”, “Trădătorii nu au ce căuta în România” sunt motivele pentru care Șoșoacă a fost amendată.

Constituie ele discriminare? Cam da. E vorba de rasism și xenofobie.

La care mulți români se pretează. Asta, în ciuda faptului că mulți dintre ei s-au simțit lezați când, aflați în țări străine, au fost supuși aceluiași tratament.

La noi se pare că nu mai merge aia cu ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. La noi a ajuns să se transforme în ”ce ție nu-ți place, fă-i altuia, cu vârf și îndesat”.

Reacția lui Raed Arafat?

Reacția unei persoane care a văzut și-a auzit multe, în legătură cu el. Da, este vorba despre o amendă dată pentru vorbe adresate lui, dar e un semnal de alarmă pentru alții care ar proceda la fel. Semnul ăla că nu e ok să spui orice, despre oricine, fără consecințe.

Rasismul şi xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăţi si trebuie înfruntate şi învinse înainte ca ele să devină o parte din „normalitatea” în care trăim. Astfel de afirmaţii, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului XXI”, a transmis şeful DSU.

De ce? Pentru că suntem diferiți. Și, în loc să ne chinuim să-i transformăm pe toți după chipul și asemănarea noastră, ideal ar fi să ne acceptăm. Cu diferențe și asemănări. Discriminarea duce la lupte inutile. Toleranța, în schimb, duce la progres. Social.

Și de ce l-ai discrimina pe Arafat?

Omul e de la 16 ani în România. Și-a făcut studiile aici. A lucrat aici, pentru aici.

Când vine SMURD-ul să vă ajute, ar trebui să știți că e făcut de Arafat. Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Și e dezvoltat într-o perioadă în care, la noi, în România, unii încă-și mai duceau bolnavii la spital cu pătura.

A început ideea în 1990 și, în timp, a dus-o la nivel național. Național, în România. Nu ”în țara aia a lui”, unde-l trimiteți de fiecare dată când nu vă convine ce spune.

Și, ca idee: ”Proiectele Fundatiei pentru SMURD au depășit valoarea de 10 milioane de Euro în sprijinul sistemului de urgență din România, iar activitatea depusa de subsemnatul (n.r. – Raed Arafat) în cadrul Fundației este una voluntară, neremunerată.”

Dar, da, e mai ușor să rezonezi cu sloganuri naționalisto-populiste, decât să te interesezi, direct, despre ce e vorba. Și, eventual, să ai ghinionul de a mai primi și o amendă pentru asta.

Articolul precedentGabriela Firea anunță înființarea unui grup de lucru pentru detensionarea crizei energetice
Articolul următorCătălin Predoiu (Justiție) cere ca infracțiunile din piața energiei să fie investigate de Procurorul General
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.