Gabriela Firea (Facebook)

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), Gabriela Firea, a anunțat înființarea unui grup de lucru pentru detensionarea crizei energetice în care se află România și care afectează în egală măsură atât consumatorii casnici, cât și companiile sau instituțiile. Consiliul Național Tripartit, ministerele cu atribuții în domeniul energie, dar și sindicatele și patronatele sunt parte din acest grup, iar principalul scop este acela de a găsi soluții, cât mai rapid, pentru ieșirea cu bine din această iarnă. De altfel, susține Gabriela Firea, sindicatele au salutat măsurile anunțate de Guvern, privind reducerea TVA-ului la 5%, însă aceștia și-ar dori chiar o „înghețare” a prețurilor la energia electrică și gaze naturale.

„Facturile pe care au început să le primească toate familiile din România, dar și companiile sau instituțiile, sunt uriașe și foarte greu de suportat. Dacă lucrurile nu s-au petrecut conform legii, ele trebuie sancționate.  Soluțiile pentru rezolvarea actualei crize din energie poate fi luată doar împreună cu sindicatele și patronatele din România”, a scris Gabriela Firea pe contul său de Facebook, subliniind că multe dintre conflictele sociale ar fi detensionate și chiar rezolvate printr-un dialog de calitate și permanent cu sindicatele și patronatele, cele care reprezintă în mod direct populația activă.

Totodată, afirmă ministrul MFTES, la această prima întâlnire a Consiliului Național Tripartit, prezidată de premierul Nicolae Ciucă, au fost puse bazele unui grup de lucru din care vor face parte toate ministerele cu atribuții în domeniu, dar și sindicatele și patronatele, pentru a găsi împreună o rezolvare rapidă. De altfel, propunerile Guvernului, anunțate în urmă cu două zile, au fost salutate, însă, „reprezentanții sindicatelor au solicitat chiar înghețarea prețurilor. Până atunci, însă, trebuie să știm cum s-a ajuns aici”, a mai scris Gabriela Firea, care a menționat faptul că la nivelul Guvernului au fost cerute controale la furnizorii de energie, dar și o anchetă a procurorilor pentru a vedea dacă s-a încălcat legea.

ANRE, controale la furnizorii de energie electrică și gaze naturale

Articolul precedentPurtătorul de cuvânt al PNL critică măsurile propuse de Rafila
Articolul următorReacții și contrareacții la discriminare: Arafat vs Șoșoacă