Dan Vîlceanu vrea plafonarea contribuțiilor la sănătate, dar și eliminarea scutirii de impozit pe venit a celor din IT și construcții

„Este incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleași servicii atunci când ajung la spital”, consideră Vîlceanu.

Dan Vîlceanu, ministrul demis al Finanțelor a afirmat, la Prima TV, că ia în calcul plafonarea contribuțiilor la sănătate, care în acest moment sunt de 10% din venituri. Motivarea acestuia vine pe fondul că atât salariatul cu venit mare, cât și cel cu venit mic beneficiază de aceleași servici medicale în cazul unei spitalizări.  

„Trebuie să privim cu atenție și modul în care sunt percepute contribuțiile, pentru că în toată această discuție cu eliminarea excepțiilor și reducerea contribuțiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuțiile la sănătate funcționează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleași servicii atunci când ajung la spital”, a precizat Dan Vîlceanu la Ora de Profit.ro, de la Prima TV.

Pe acest considerent, ministrul demis consideră că este necesară gândirea unui plafon până la care să fie percepută contribuția de sănătate, „pentru că ea nu funcționează ca acea contribuție la pensii, când tu acumulezi, contribui și vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a mai spus Vîlceanu.

Cristina Prună (USR PLUS) despre „Cutia Pandorei” invocată de Vîlceanu

Finanțistul le-a pus „gând rău” IT-iștilor

Pe lângă măsura plafonării contribuției la sănătate, ministrul demis Dan Vîlceanu a anunțat că are în intenție eliminarea excepțiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, însă aceasta trebuie discutată „la pachet” cu o diminuare treptată a taxă impozitării.

„Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri – eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii – sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România – taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi”, a mai spus Vîlceanu.

E altfel, această idee de renunțare la aceste scutiri a fost în discuții publice și anul trecut, când Ludovic Orban, premierul de la acel moment, afirma că tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării liberale. Iar câștigul guvernului, în cazul renunțării la scutirea de impozit pe venit în cazul celor din domeniul IT, ar fi de 196 milioane de euro pe an, potrivit Ziarul Financiar.

Ciolacu îl desconsideră pe Vîlceanu. „Nu este chiar din produsele high class ale PSD”  

Articolul precedentTanczos Barna îndemană la vaccinare: ”Am pierdut prea multe cunoștințe, prieteni, membri de familie”
Articolul următorRareș Bogdan, o posibilă propunere de premier din partea PNL