Cristina Prună (USR PLUS) despre „Cutia Pandorei” invocată de Vîlceanu

Noul ministrul al Finanțelor nu vrea să ia în calcul „Zero Taxe” pe salariul minim în care sunt „captivi” aproximativ 1,6 milioane de români

Deputatul USR PLUS, Cristina Prună a afirmat că ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu ar trebui nu doar să cunoască valoarea salariului minim pe economie (în mână) ci și să fie preocupat de acesta, în contextul în care România are aproximativ 1,6 milioane de angajați „captivi” plătiți cu doar 1.386 de lei lunar. Afirmația Cristinei Prună vine ca urmare a declarației făcute de Vîlceanu, potrivit căreia aplicarea programului „Zero Taxe” pe salariul minim este o „Cutie a Pandorei”, existând pericolul ca și celelalte categorii de angajați să își dorească scutirea de la taxe.

„Îmi doresc ca noul ministru al Finanțelor Publice să ajungă să fie cât mai rapid la curent cu realitatea economică a României, ca și cu programul de guvernare al Cabinetului din care face parte. Nivelul scăzut al salariului minim net din România reprezintă o problemă pe care ar trebui nu doar să o cunoască, ci care să îl și preocupe.

România este pe rușinosul loc 1 în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim, ca și la sărăcia în muncă. Adică oameni care muncesc 8h/zi în fiecare lună și la final nu își pot plăti facturile. Introducerea Zero Taxe pe salariul minim va răspunde nu unui ”moft” al USR PLUS, ci unei realități dureroase, care nu mai trebuie să fie perpetuată”, a scris deputatul Cristina Prună pe pagina sa de Facebook.

Totodată, aceasta a ținut să precizeze faptul că introducerea de anul viitor a măsurii Zero Taxe pe salariul minim într-un domeniu, care urmează să fie stabilit, a fost asumată nu doar de USR PLUS, dar și de întreaga Coaliție de guvernare. 

Ce spune Dan Vîlceanu

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, consideră că neimpozitarea salariului minim, chiar şi pentru anumite categorii de contribuabili, este o măsură greu de aplicat în acest moment

„Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor, dacă venim cu această măsură o să avem o mare problemă bugetară. (…) Mi-e greu să cred că odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect.  Odată ce ai creat o categorie care nu plăteşte taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeaşi situaţie. Să vedem ce se va întâmpla, suntem cu ochii pe deficit, pe execuţia bugetară. În funcţia de ministru de finanţe sunt cel criticat în permanenţă, pentru că nu trebuie să fiu mână largă”, a explicat Dan Vîlceanu, în prima sa conferință de presă în calitate de ministru al Finanțelor.

Vîlceanu (Finanțe) nu știe valoarea salariului minim pe economie

Articolul precedentPercheziții în Constanța, într-un dosar de înșelăciune
Articolul următorOrban: „Ne-am înțeles asupra propunerii de rectificare bugetară”