Când ești pus pe împușcat, până și marmota pare amenințătoare

Plus capra neagră și cerbul care, în viziunea unora, sunt de-a dreptul violenți

Marmota, capra neagră, cerbul și căpriorul au ajuns ”ca din întâmplare” pe lista unui proiect de lege depus în Parlament.

Ce caută acolo?

Pot fi vânate, peste cotele stabilite de lege. Pentru că știm cu toții ce violente și distrugătoare pot fi, mai ales dacă se organizează în gașcă. Dau iama prin culturi, atacă copii și adulți, dacă-s mai vicioase chiar sunt capabile să intre peste tine în casă și să te mătrășească.

Bineînțeles, fac haz de necaz. Sau poate că asta își imaginează inițiatorii proiectului, care ”le-au rătăcit”, printre alte peste 50 de specii pasibile de-a fi vânate, pentru că pun în pericol culturile oamenilor.

Despre ce proiect este vorba?

Inițiat de deputatul PNL Ioan Cupșa, proiectul se vrea a fi unul care vine în sprijinul oamenilor. În sprijinul celor ale căror culturi ar fi distruse de vulpi, șacali sau mistreți.

”E o listă generală aprobată dinainte. Scopul e șacalul, mistrețul și căpriorul. Fondul cinegetic trebuie apărat,” spune Ioan Cupșa.

Dacă proiectul va trece, animalele vor putea fi vânate ori de câte ori este nevoie, în afara cotelor stabilite, printr-o decizie a administratorului.

Cum au nimerit marmota, capra neagră, cerbul și căpriorul pe lista aceasta e un mister. Pentru că niciunul dintre ele nu deranjează, cu nimic, culturile. Ba chiar sunt animale care preferă să evite, pe cât posibil, contactul cu oamenii.

Dar și marmota, și capra neagră sunt, pe de altă parte, foarte apreciate de vânători

Oare de asta să fi ajuns, tiptil și cumva tacit, pe listă?

”O satisfacție sporită vânătorilor, care primesc acum cotă suplimentară de a omorî nelimitat animale lipsite de apărare invocând aceste pagube. Nu știu cu ce a greșit marmota fermierilor, nu există ferme în golurile alpine. Marmota, capra neagră și cerbul sunt specii extrem de atractive pentru vânătoarea de trofee”, spune Gabi Păun de la Agent Green.

Se pare că dorința unora de a aduna trofee crește, odată cu permisivitatea autorităților. Inutil să menționăm că, la noi în țară, capra neagră e specie protejată de lege. Inițiatorul proiectului ori nu știe, ori nu-i pasă de acest lucru. El vrea derogare la vânat de capre negre.

Bine, și ursul brun e protejat prin lege, dar asta nu a împiedicat acordarea de ”derogări” în situații speciale, care ne cam scapă din vedere.

În stilul ăsta, în curând toate speciile protejate prin lege vor putea fi măcelărite prin derogări speciale. Că, de ce nu? Dacă se poate?

De-abia aștept să aud despre un grup de sturioni care atacă pescarii și aceștia au nevoie să li se permită pescuitul fără limită, pentru a se apăra.

Sau cum a sărit la bătaie o floare de colț și a trebuit să fie pusă la punct, la presat într-o carte, de un iubitor de frumos.

Articolul precedentCiolacu vrea spectacol în Piața Victoriei
Articolul următorPMB și-a dat acceptul pentru „Bucharest Pride” 2021
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.