Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Fostul premier Victor Ponta a comentat aseară situația economică în care se află țara noastră, dar și despre măsurile pe care le iau cei de la conducere, măsuri care, în opinia acestuia, sunt de fapt doar „praf în ochi”.

Nu ar fi pentru prima oară când Ponta analizează măsurile luate de Guvernul României și, ca de fiecare dată, îi „dă cu minus”. Aseară, la România TV, fostul premier PSD a opinat că în țara noastră „subiectul economie nu contează” și a atras atenția că analizează situația nu de acum, ci că a „realizat acest lucru în pandemie”.

Astfel, din punctul de vedere al lui Ponta, totul este doar un șir de vorbe goale, fără ca, la final, să fie ceva concret și de un real ajutor pentru populație. Concluzia fostului premier ar fi că, de fapt, nici președintele și nici premierul nu au vreun interes pentru a asigura o anumită stabilitate din punct de vedere economic.

Dacă vă uitați la declarațiile preşedintelui, ale premierului din ultimele două luni, nu e nicio declaraţie despre ce facem cu inflaţia. A zis domnul Iohannis că inflaţia e din cauza lui Putin. Ce facem cu economia, cu investitorii, cu producătorii români? Păi să ajutăm Ucraina.

Probabil nu e un subiect pentru alegătorii români. În SUA, primul subiect este preţul la carburanţi, al doilea subiect este preţul la şcoli, al treilea subiect salariile şi inflaţia. La noi nu există subiectul ăsta, economia, şi probabil că nu-i interesează pe alegători, nu votează. România e singura țară care nu are o politică economică. Eu nu stiu cine ia decizile economice, domnul Iohannis este profesor de fizică, domnul Ciucă ese militar, n-are nimeni o politică economică în România.

Oamenii nu votează pe subiectul economie, oamenii votează pe aceleaşi prostii, să dăm jos ciuma roşie, să luptăm cu corupţii să aducem nişte corupţi mai mari, dar să fie ai noştri. Dacă nu e un subiect pentru electorat, în niciun caz nu e un subiect pentru cei care conduc.

(…) Noi ne vom adânci în criză. Am ajuns de la 30% la 50% datorie, o să ajungem la 70, la 90%. Cât timp plătim dobânzi, o să ne împrumute. Dacă noi suntem fraierii Europei şi dăm dobanda 8%, de ce să nu ne împrumute?

(…) E un sistem blocat, nimeni nu vrea să-l deblocheze. Nu cred că-i preocupa. Nici domnul Iohannis, nici domnul Ciucă nu sunt interesați de economie, nici nu o înțeleg, nici nu vor să o învețe. Domnul Iohannis se gândeşte, şi pe bună dreptate, care e următorul lui job. Noi avem în funcții oameni care se gândesc la următorul loc de muncă, nu se gândesc la ce fac acum”, a spus Ponta pentru sursa citată.

Firește, dată fiind funcția pe care a deținut-o la un moment dat, Ponta nu a uitat să aducă aminte cum era „pe vremea lui”: „Cât am fost premier, cred că am făcut şi lucruri bune pe zona economică: măsurile economice, reduceri de taxe.

De ce primul lucru pe care l-a făcut actuala guvernare a fost să mărească taxele la microîntreprinderi, adică la firmele româneşti? Nu s-au luat de multinaţionale, de bănci, care fac profituri uriaşe în perioada asta. N-au găsit alte soluţii, au zis: hai să mai mărim taxe şi TVA la firmele mici. Firme mici care unele se vor închide, altele vor face evaziune fiscală pe care nu o făceau la cât erau taxele”.

Articolul precedentApariție surprinzătoare a lui Vladimir Putin, în Central Park din New York
Articolul următorDaea, într-o nouă vizită în țară, cere ca lucrările la sistemele de irigații să fie făcute „ceas de ceas și zi de zi, fără întrerupere”