Sursa foto: Capital

Noul record înregistrat de rata inflației l-a provocat pe Victor Ponta la noi explicații, oferite în cadrul unei apariții la România TV.

Dincolo de interpretările care ne sunt oferite de autorități, ex-premierul României a punctat că o rată a inflației în continuă creștere nu este o veste proastă pentru Statul român, deoarece ar avea doar de câștigat. Cu atât mai mult cu cât, a subliniat Ponta, „Statul român, dacă ar fi o firmă, ar fi în faliment”.

În luna mai, rata inflației a ajuns la un nou nivel record – 14,5%, față de 13,8%, cât era în aprilie. Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 17,8%, mărfurile alimentare cu 14,25% iar serviciile cu 7,47%. În același timp, gazele s-au scumpit cu peste 86%, iar combustibilul cu 38%.

Plecând de la aceste date, Victor Ponta a atras atenția că vinovații pentru această situație nu trebuie căutați în afara țării, iar explicația oferită de Klaus Iohannis, anume că „e de vină Putin”, este „o explicație simplă, pentru fraieri”.

Iar opinia lui Ponta este că că „inflația a fost produsă de faptul că în ultimii trei ani, cei care printează bani, fie că este Rezerva Federală Americană, fie Banca Centrală Europeană, au printat bani. S-au aruncat bani”. Iar în România nu se produce nimic, ci doar se apelează la împrumuturi externe.

Să știți că Statul român câștigă din prețuri mai mari. Dacă benzina este la 8 lei, TVA-ul și accizele sunt la jumătate. Încasările sunt mai mari la buget, așa cum spune Guvernul, pentru că ne iau mai mulți bani nouă din buzunar.

Noi ne-am împrumutat în 2021 cu mai mult decât a plătit Ceaușescu 10 ani. Statul român, dacă ar fi o firmă, ar fi în faliment. Dar face bani mai mulți pentru că se scumpește benzina, curentul electric, gazul. Principalul beneficiar este Guvernul României”, a opinat Victor Ponta pentru sursa citată.

Articolul precedent Femeile din Ucraina vor lupta împotriva armatei ruse. Informația, dezmințită de către oficialii ucraineni
Articolul următor  Mărturisirea cutremurătoare a unui paramedic ucrainean: Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă