Sursa: Facebook

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că se apropie rapid momentul în care centralele individuale vor fi interzise.

Conform Mediafax, Tanczos Barna a vorbit recent, în cadrul forumului energetic regional FOREN, despre stadiul în care se află proiectul privind interzicerea centralelor individuale din blocurile noi.

Astfel, dacă până acum au fost doar discuții pe marginea subiectului, proiectul este deja în avizare la Ministerul Mediului, iar cât de curând va intra în procedura de avizare.

Proiectul de Hotarâre de Guvern este în avizare la minister şi până la finalul lunii va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper să fie susţinut şi de Guvern şi de celelalte ministere”, a explicat ministrul Mediului.

Potrivit sursei citate, măsurile care urmează ar trebuie să fie susținute nu doar de autorități, ci și de cetățeni, ministrul avertizând încă de anul trecut asupra impactului pe care îl au asupra mediului centralele individuale.

Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată”, spunea Tanczos Barna la finalul anului 2021.

Încă de la acel moment, asigurările au fost că măsura prin care se vor interzice centralele din apartamente nu va afecta blocurile care au deja centrală şi nici blocurile aflate în construcţie sau cele ce au primit autorizaţie de construcţie, dar nu au început construcţia efectivă.

Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau vor trebui conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, explica ministrul.

În urmă cu câteva luni, Tancosz Barna spunea de altfel că nu își propune „ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi. (..) Regulile trebuie să se aplice la construcţiile noi, acesta este obiectivul meu”.

Articolul precedent  Mărturisirea cutremurătoare a unui paramedic ucrainean: Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă
Articolul următorDe ce este România un hub tehnologic atât de popular?