Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi24 că țara noastră nu este pregătită, în acest moment, să treacă pe un sistem de încălzire bazat pe energie electrică.

Mai mult, demnitarul a spus că e nevoie de investiții uriașe pentru ca acest lucru să devină realitate.

  „Pentru mediu ar fi bine, dar sunt conştient de faptul că pentru acest lucru este nevoie de o dezvoltare a reţelelor, dezvoltare care o să necesite investiţii uriaşe şi timp de ordinul zecilor de ani probabil, pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru aşa ceva. România s-a bazat foarte mult pe cărbune, s-a bazat foarte mult pe gaz”, a precizat Tanczos Barna, relatează news.ro.

Ministrul Mediului a anunțat că programul Rabla va începe în luna februarie

Totodată, Tanczos Barna a mai menționat că toate blocurile de locuințe nou construite trebuie să renunțe la centralele individuale de apartament. Cu toate acestea, în ceea ce privește blocurile vechi, nu există restricții privind montarea centralelor individuale.

„Nu îmi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi. (..) Regulile trebuie să se aplice la construcţiile noi, acesta este obiectivul meu”, a spus ministrul.

De asemenea, Tanczos Barna a vorbit despre programul Rabla 2022, ce va fi lansat în luna februarie, iar bugetul alocat va crește în fiecare an cu 10%.

„Ne angajăm că o să creştem cu 10% bugetul în fiecare an, mai mulţi beneficiari (…) Vom lansa un program pe trei ani, este foarte important ca lumea să ştie că la începutul fiecărui an, în februarie, în prima săptămână, în prima zi de Vineri Verde, porneşte programul, să nu-l mai pornim în aprilie, mai”, a declarat ministrul Mediului.

În luna decembrie a anului trecut, ministrul a declarat că până în 2026, peste 200.000 de mașini vechi de 15 ani vor fi scoase din circulație. Mai mult, Guvernul României și-a asumat prin PNRR această reformă pentru a putea beneficia de fondurile europene pentru construirea de autostrăzi.

În 2021, bugetul Programului Rabla s-a dublat, iar suma totală de finanțări în cazul mașinilor electrice s-a triplat.

Tanczos Barna trimite controlul la Administrația Fondului de Mediu, nemulțumit de gestionarea programului Casa verde

Articolul precedentMinistrul Energiei, sfat pentru consumatorii nemulțumiți: „Cum să plătim o factură la un hoţ? Nu plătim, încercăm să vorbim, dacă nu, reclamaţie către Protecţia Consumatorului”
Articolul următorUn deținut din Penitenciarul Gherla a încercat să înjunghie un șef de secție. Federaţia Sindicatelor atrage atenția că autoritățile pot lua măsuri, dar nu o fac
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.