Sursa: FSANP

Incident grav înainte de Crăciun întâmplat a Penitenciarul Gherla, unde un supraveghetor de secție a fost la un pas de a fi înjunghiat de un deținut, cu o armă împrovizată și un ciob.

Dincolo de evenimentul în sine, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția că problemele de acest gen din Penitenciarul Gherla nu sunt o noutate și că nu o dată Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a fost informată, fără a fi luată nicio măsură.

Într-un comunicat de presă, FSANP arată că „ANP a fost informată cu privire la toate evenimentele negative petrecute la Penitenciarul Gherla, însă nu a dispus niciun control care să verifice aspectele cu care a fost sesizată”.

Ultima sesizare a fost – potrivit sursei citate – în decembrie anul trecut, când „reprezentanții angajaților au semnalat conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor că este previzibilă o încercare a deținuților de a înjunghia un angajat. La scurt timp s-a și întâmplat”.

FSANP subliniază totodată că s-a ajuns la situația generalizată ca supraveghetorii să se teamă de jigniri și amenințări din partea persoanelor private de libertate și că, singura „armă” a acestora – rapoartele de pedepsire pentru încălcarea legii și regulilor în penitenciar – sunt apă de ploaie, dat fiind că „factorii de conducere ai sectorului operativ anulează în mod dubios rapoartele, încurajând în acest fel comportamentul deținuților”.

Și, pe lângă riscul la care sunt expuși agenții din penitenciare, un risc crescut este și pentru cei care vor intra în contact cu deținuții care sunt puși în libertate după executarea pedepselor, FSANP atrăgând atenția că „nu sunt reabilitați pentru societate, existând probabilitatea ca, odată liberați, să comită alte infracțiuni”. Una peste alta, toate problemele sunt cunoscute, atrage atenția sindicatul, inclusiv la Gherla, unde deținuților li se trec cu vederea derapajele grave.

Este de notorietate că sectorul operativ al Penitenciarului Gherla este lipsit de coordonare și implicare din partea factorilor decizionali. Lipsa de profesionalism și curaj a ofițerilor din cadrul sectorului siguranța deținerii și regim penitenciar din Penitenciarul Gherla, care tolerează comportamentele dezadaptative ale deținuților, a condus la producerea unor evenimente negative majore (agresiuni, amenințări ale angajaților de către deținuți, tentative de evadare ca în filme etc)”, se mai precizează în comunicat.

Incidentul la care se face referire a avut loc pe 23 decembrie, Federația explicând cu subiect și predicat firul evenimentelor. „În data de 23.12.2021, deținutul Cristian STOICA a încercat să-l înjunghie pe șeful de secție cu un cuțit improvizat și un ciob provenit de la o oglindă. Deținutul este condamnat la o pedeapsă de 7 ani și 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, fiind clasificat în categoria deținuților care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului.

Tentativa de omor a fost premeditată
Deținutul Cristian STOICA a bătut insistent în ușa camerei de deținere pe motiv că dorește să se mute la o altă cameră de deținere. În momentul în care a fost deschisă ușa de la camera de deținere, de către supraveghetorul de serviciu, deținutul a încercat, prin grilajul de la ușă, să-l înjunghie pe șeful de secție cu un ciob provenit de la o oglindă. Asupra deținutului a fost descoperit și un cuțit improvizat dintr-o coadă de lingură metalică.

Scuipat, înjurat și amenințat în timpul serviciului
Anterior producerii tentativei de omor, șeful de secție a fost scuipat, înjurat și amenințat prin grilajul camerei de de către deținutul Cristian STOICA. La nivelul Penitenciarului Gherla se cunoaște că deținutul Cristian STOICA este unul dintre cei mai agresivi condamnați.

Grupa de intervenție a imobilizat deținutul periculos
Membrii echipei operative speciale (grupa de intervenție) a Penitenciarului Gherla au intervenit prin folosirea scuturilor și tonfelor din dotare și au reușit imobilizarea deținutului cu cătușe metalice pentru mâini, în poziția cu mâinile la spate.

Personalul medical amenințat în timp ce oferea îngrijiri medicale
Deținutul Cristian STOICA a fost prezentat la cabinetul medical al penitenciarului, întrucât prezenta urme de sânge la nivelul scalpului și hemifață dreaptă, unde a refuzat îngrijirile medicale necesare.

La cabinetul medical, deținutul Cristian STOICA a adresat amenințări personalului medical”, detaliază sursa citată.

Articolul precedentMinistrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că România nu este pregătită să treacă pe un sistem de încălzire pe energie electrică
Articolul următorFacturile la utilități închid instituțiile de cultură din Iași