Sursa foto: Info Iasi

Managerul Operei Naționale din Iași a anunțat că instituția nu mai are bani să plătească facturile la utilități, menționând faptul că încasările sunt scăzute pentru că spectacolele au loc cu doar 50% din capacitate.

Mai mult, Oltița Cântec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, a precizat că artiștii nu pot juca pe întuneric, iar spectatorii nu pot fi ținuți în frig. În aceeași situație se află și Filarmonica și Ateneul Tătărași.

Ministerul Culturii intervine

Daniel Șandru, managerul Operei de la Iași, a precizat că prețul facturilor a crescut de trei ori, având un impact major asupra instituției de cultură. El speră ca Ministerul Culturii să găsească o soluție pentru ca activitatea Operei să nu fie afectată de scumpirea gazului și a electricității.

„Am trimis deja hârtia către București și sunt sigur că Executivul o să găsească soluții pentru a nu fi afectată activitatea Operei. Mai ales că datorită situației pandemice noi jucăm cu sala la o capacitate de 50%, câtă vreme suntem sub 1 la mie în municipiul Iași”, a precizat Șandru.

De asemenea, managerul Operei de la Iași consideră că dacă nu vor exista subvenții din partea Guvernului, instituția riscă să se închidă.

„Nu știm ce se întâmplă în următoarele săptămâni dar impactul este mare. Dacă nu primim subvenții de la București nu ne putem plăti facturile. Dacă am avea 100% capacitate și spectacole externalizate am putea face față, poate. Dar în situația actuală, nu!”, a conchis Daniel Șandru, relatează g4media.ro.

Probleme există și în Cluj-Napoca, unde managerul Teatrului Maghiar, Tompa Gabor, a anunțat în urmă cu câteva zile că instituția riscă să își suspende activitatea din cauza prețului foarte mare la gaz. Conform spuselor lui, prețul a crescut de opt ori, iar teatrul nu are banii necesari pentru a plăti facturile.

„Suntem la costul de 26.000 de lei pe lună, ceea ce este o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Suntem în pericol să suspendăm activitatea”, a declarat Tompa Gabor.

Pentru a trece peste această iarnă, instituțiile de cultură din întreaga țară au nevoie de ajutor financiar din partea Guvernului, e de părere managerul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

Prețul gazului afectează instituțiile de cultură. Teatrul Maghiar din Cluj riscă să își suspende activitatea

Articolul precedentUn deținut din Penitenciarul Gherla a încercat să înjunghie un șef de secție. Federaţia Sindicatelor atrage atenția că autoritățile pot lua măsuri, dar nu o fac
Articolul următorFostul premier Victor Ponta critică decizia autorităților de a interzice măștile textile:„Eu am mască textilă, nu mi-a zis nimeni nimic”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.