Sursa foto: Zilesinopti.ro

Managerul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Tompa Gabor, a anunțat că instituția riscă să își suspende activitatea din cauza prețului foarte mare la gaz metan.

El a precizat că prețul a crescut de opt ori, iar instituția de cultură nu o să mai aibă bani să plătească facturile. „Preţul gazului a crescut la noi de opt ori. Suntem la costul de 26.000 de lei pe lună, ceea ce este o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Suntem în pericol să suspendăm activitatea”, a declarat Tompa Gabor, relatează g4media.ro.

Instituțiile de cultură, afectate de creșterea prețurilor la gaze

Mai mult, el e de părere că statul român trebuie să intervină pentru a ajuta teatrul să treacă peste această iarnă. Managerul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca a explicat că toți banii se duc pe facturi.

„Aşteptăm o intervenţie a statului. (…) În momentul în care vom plăti 700% creştere la preţul gazului, înseamnă că pe o lună vom plăti 22.000-23.000 de lei. Este aproximativ cât primim defalcat, dar mai adăugăm 50.000 de lei pentru electricitate şi atunci tot ce este alocat pentru bunuri şi servicii se duce pe facturi, în loc de producţie. Practic, ne va fi imposibilă toată activitatea”, a mai precizat Tompa Gabor.

Totodată, el a afirmat că a făcut un demers la Ministerul Culturii și așteaptă un ajutor pentru ca Teatrul Maghiar să rămână în continuare deschis.

„Noi am făcut un demers, şi probabil că se va lua în considerare. Sperăm că Ministerul Culturii va lua act de acesta. Pentru că în loc de producţie să plătim numai facturi este o absurditate, raţiunea noastră de a fi încetează”, a concluzionat Tompa Gabor.

Prețurile de la gaze închid școlile

Dacă majoritatea elevilor s-au întors în bănci pe 3 ianuarie, peste 6.000 de elevi din Giurgiu au reînceput școala în format online deoarece Primăria nu a reușit să plătească facturile la gaze.

Primarul Adrian Anghelescu a precizat că nu au venit banii necesari de la Guvern. Mai mult, edilul a declarat pentru un post de televiziune că are nevoie de 9 milioane de lei pentru plata facturilor la gaze.

„Nu se poate trece peste această iarnă decât iarăşi cu ajutor guvernamental”, a precizat Adrian Anghelescu în urmă cu câteva zile.

Prețurile de la gaze închid școlile. Mii de elevi din Giurgiu au reînceput orele în sistem online

Articolul precedentSebastian Cernic (USR): „Cer președinților celor două camere să lase cafelele și să pună Parlamentul la treabă”
Articolul următorAlexandru Rafila: „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.