Tanczos Barna trimite controlul la Administrația Fondului de Mediu, nemulțumit de gestionarea programului Casa verde

Șeful APM se scuză și pune eșecul pe seama sistemului informatic care nu a făcut față, mai mult, nu vede demisia sa ca pe o rezolvare a problemei „mult mai adânci”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a dispus un control la Administrarea Fondului de Mediu (AFM), nemulțumit de modul în care instituția a gestionat lansarea programului „Casa verde”, de altfel, acesta nu este singurul program gestionat de AFM care e împotmolește, reamintim numai „Rabla pentru electrocasnice”, ediția de anul trecut, care a fost amânată cu câteva săptămâni, de teama unor atacuri cibenetice și a pericolului de clonare a unor informații. Mai mult, deputatul Alexandru Kocsis (dezafiliat PNL) i-a cerut demisia lui Lóránd-Árpád Fulop, șeful AFM.

„Modul în care Administratia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi (n.r. miercuri) a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil! Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care s-au derulat lucrurile și nici pentru tratamentul la care au fost supuși astăzi sute de agenți economici și mii de cetățeni. AFM este o instituție aflată în coordonarea MMAP și, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente”, a scris Tanczos Barna pe contul de Facebook al Ministerului Mediului.

Totodată, acesta a solicitat conducerii AFM să vină cu o soluție viabilă „în vederea modului în care vor fi depuse și evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită”, a mai scris ministrul Mediului.

Deputatul Alexandru Kocsis, dezafiliat de la PNL, a cerut demisia lui Fulop de la conducerea instituției subordonate Ministerului Mediului. „AFM menționează că dosarele depuse în aplicație vor fi anulate. Asta se întâmplă după ce oameni au așteptat ora 10.00, ora lansării înscrierilor, pentru a fi printre primii care se ȋnscriu, iar acum procedura se va relua de la capăt după repunerea ȋn funcţiune a platformei.

Abia acum au anunţat că se va face o simulare pentru înscrierea în platformă, iar dacă totul va merge bine, platforma va fi repornită.

Domnilor, în astfel de cazuri, simulările trebuie realizate în mod profesionist, înainte de lansare, nu după lansare”, a scris Kocsis pe contul său de Facebook.

La rândul său, Fulop admite că este „inacceptabil modul în care s-a derulat landarea programului Casa Verde”, și pune acest eșec pe seama sistemului informatic care nu a făcut față, „deși am fost asigurați de partenerul tehnic că totul a mers bine la testare”, a scris șeful AFM pe Facebook. „În momentul de față lucrăm la o soluție viabilă cu privire la modul în care vor fi depuse dosarele pregătite. De asemenea, ne dăm toată silința ca eforturile depuse în încercarea de înscriere a beneficiarilor să nu fie irosite”, a concluzionat șeful AFM. „Problema e mult mai adâncă decât ce poate rezolva demisia mea… Până la urmă 6 președinți s-au schimbat în 2 ani, dar tot restul a rămas la fel: aplicația, angajații, contractele, etc”, a revenit Fulop, într-o altă postare.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suspendate temporar

Articolul precedentProbleme în „paradis”? Deputat PNL, după protestele de marți: „Atunci când o instituţie greşeşte, opinia publică aşteaptă sancţiuni, aşteaptă demisii”
Articolul următorVioleta Alexandru, înainte de votul pe buget: „Nu au niciun interes să se cheltuie atât cât trebuie cheltuit, cu respect pentru resursele publice”