Sursa foto: Playtech

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea sesiunilor de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus din 3 decembrie 2021. Totodată, programul Casa Eficientă Energetic va fi suspendat din 15 decembrie pentru reorganizarea bugetelor locale.

„Extinderea digitalizării mecanismelor de implementare şi adaptarea ghidurilor de finanţare la realităţile contemporane reprezintă instrumentele potrivite pentru atingerea obiectivelor scontate”, se arată în comunicatul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Programele „Rabla” vor fi suspendate în luna decembrie

Instituția a anuțat că noile mecanisme de accesare a finanțării vor fi mai simple și vor asigura o eficiență sporită în utilizarea bugetelor alocate. Toate informațiile privind modificarea ghidurilor de finanțare și calendarul de desfășurare al programelor vor fi publicate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe, a precizat că programele Rabla Clasic și Rabla Plus au dispus de bugete record în 2021.

„Am avut un buget inițial de 440 de milioane de lei pentru Rabla Clasic și 400 de milioane de lei pentru Rabla Plus. Am suplimentat aceste bugete, iar în momentul de față am ajuns la 1,24 de miliarde de lei buget pentru Rabla 2021”, a mai precizat Tanczos Barna. România s-a angajat ca până în 2026 să scoată din trafic 250 de mii de mașini vechi.

Programul Rabla este un program prin care guvernul României urmărește scoaterea de pe piață a autovehiculelor vechi. În perioada 2004-2009, mulțumită programului „Rabla”, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 mașini vechi.

Voucherele pentru Programul Rabla pentru electrocasnice au fost epuizate

Mai mult, bugetul primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în doar 5 minute. Altfel spus, toate cele 35 de mii de vouchere au fost epuizate. Următoarea etapă, cea rezervată pentru televizoare, laptopuri și tablete începe pe 3 decembrie, iar ultima, pentru aparate de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoare pe 10 decembrie.

Valoarea voucherelor pentru „Rabla pentru electrocasnice” variază între 200 și 500 de lei. Anul acesta au fost generate aproximativ 199 de mii de vouchere, dintre care au fost utilizate 110 mii.

Tánczos Barna, despre „rabla pentru electrocasnice”: „Se vor coborî clasele energetice”

Articolul precedentDaniela Popa „îi bate obrazul” primarului Clotilde Armand
Articolul următorAlexandru Rafila, despre noua tulpină sud-africană: „Ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.