Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat la Digi24 că noua tulpină sud-africană numită Omicron este de 12 ori mai transmisibila decât tulpina inițială și de 4 ori decât tulpina Delta. De asemenea, medicul a mai susținut că până acum nu se știe dacă noua tulpină dă forme mai ușoare de boală.

„Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila, relateză sursa citată. Mai mult, întrebat dacă noua varianta va ajunge și în țara noastră, ministrul Sănătății a precizat că varianta descoperită este „încă proaspătă”, dar va fi identificată și la noi. „Va ajunge și în România, sigur”, a spus Alexandru Rafila.

 El mai e de părere că România va interzice, în curând, turiștilor români să viziteze Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde au apărut aceste cazuri cu noua tulpină. Omicron a fost descoperită și în Israel.

Alexandru Rafila: „Tulpina africană, de 12 ori mai transmisibilă decât varianta inițială”

Conform primelor date existente, Omicron este de patru ori mai transmisibilă decât tuplina Delta.

„Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială”, a precizat ministrul. Totodată, Alexandru Rafila a dat asigurări că pentru moment nu există suficiente dovezi care să ateste faptul că noua variantă de COVID-19 ar putea face ineficient vaccinul.

„Abia s-a secvențiat și nu putem ști, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”, a mai spus ministrul Sănătății.

Reamintim că o nouă variantă a virusului Sars-Cov-2 a fost descoperită în Africa de Sud. Tulpina a fost descoperită și în Europa, mai exact în Belgia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că noua tulpină are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Cunoscută până acum ca tulpina B.1.1.529, noua tulpină a primit și un nume: Omicron.

Alexandru Rafila vrea o nouă formă de colaborare cu CNSU

Articolul precedentProgramele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suspendate temporar
Articolul următorGabriela Firea: „Important este ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.