Alexandru Rafila (captură video)

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, consideră că reprezentantul MS în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) trebuie să aibă un „cuvânt extrem de greu spus” în luarea deciziilor privind combaterea pandemiei, afirmații făcute într-un interviu acordat Digi 24. Motiv pentru care se gândește inclusiv la o schimbare a strategiei de comunicare, neînțelegând care a fost rolul „comunicării unor cifre, mereu aceleași, în fiecare zi – numărul de cazuri, numărul de decese, numărul de cazuri la ATI și cam asta este comunicarea strategică”, subliniind și necesitatea unei discuții cu cei de la CNCAV, inclusiv pe tema raportării vaccinării.

În privința măsurilor de restricție, ce acum sunt anunțate de CNSU, prin vocea medicului Raed Arafat, șeful DSU, care este și secretar de stat în MAI, noul ministru susține că nu este vorba ca MS să le preia, precizând că rolul acestuia trebuie să fie foarte clar, „pentru că are de-a face cu toate tipurile de urgență care pot apărea în această țară și când există o urgență într-un anumit domeniu, în mod evident, ministrul sau secretarul de stat desemnat din acea structură trebuie să aibă un cuvânt extrem de greu de spus în luarea deciziilor care privesc domeniul respectiv”, a mai spus Rafila. Mai mult, acesta consideră că Ministerul Sănătății nu poate să nu aibă prima voce. „Bineînțeles, în afara prim-ministrului, care e președintele CNSU -, să lucreze împreună cu DSU, nu împotriva lui, cu siguranță, dar împreună trebuie să găsim o formă de colaborare, pentru că responsabilitatea, până la sfârșitul zilei, este a Ministerului Sănătății”, a mai precizat noul ministrul al Sănătății.

Alexandru Rafila: „Prioritatea este de a vaccina cât mai mult din populaţie”

Certificatul verde nu e metodă de constrângere

De altfel, Rafila a revenit cu precizări și pe marginea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, proiect ce se află încă în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional, și care a suferit ceva modificări față de varianta depusă și apoi respinsă de Senat. În acest moment, certificatul verde (care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală) este obligatoriu pentru a putea participa la o serie de activități sau ca acces în anumite spații închise. „Rămâne să avem discuții la nivelul guvernului pentru o formă care să fie convenabilă și acceptabilă pentru toți membrii guvernului sau, mă rog, pentru marea lor majoritate și bineînțeles pentru dl. prim-ministru, însă propunerea pe care am făcut-o eu se referă la faptul că acest certificat verde nu trebuie perceput ca o metodă de constrângere în ceea ce privește vaccinarea. Eu sunt un susținător fervent al vaccinării. Din păcate, în România, majoritatea populației nu s-a vaccinat și atunci scopul este să facem în așa fel, încât populația să perceapă vaccinarea ca un act de protecție individuală și colectivă, și nu ca un fenomen de constrângere”, a mai spus medicul Rafila.

Rafila consideră că certificatul verde nu a fost „explicat foarte clar”

Articolul precedentOMS monitorizează noua tulpină Covid
Articolul următorNicușor Dan a propus o gigacalorie de 280 de lei