Nicușor Dan a propus o gigacalorie de 280 de lei

PNL și PMP au „îmbrățișat” această propunere, USR, nu, iar social democrații s-au pronunţat public împotriva măririi tarifelor la căldură și apa caldă

Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat propunerea creșterii  de la 164 de lei la 280 de lei a prețului gigacaloriei suportat de  către bucureșteni. Acesta susține că propunerea sa se bazează pe trei aspecte: creșterea de preț pe care o suportă ceiu care au centrale individuale, plafonarea prețului la nivelul din urmă cu 10 ani, când cei 164 de lei erau dintr-o valoare totală de 320 de lei, comparativ cu 980 de lei cât va fi în acest an, dar mai ales, faptul că prețul este unul sub nivelul celor din țară.

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a spus edilul general, citat de Agerpres.

„Acest 280 de lei pentru bucureştenii care sunt conectaţi la sistemul centralizat este mai puţin decât plătesc bucureştenii care au centrale individuale”, a spus Nicușor Dan. Un al doilea aspect luat în calcul a fost că tariful nu s-a mai mărit din 2011, când preţul gigacaloriei suportat de către bucureşteni a fost stabilit la 164 de lei, dintr-o valoare totală de 320 de lei,mai mult, că „azi, preţul de furnizare a gigacaloriei este 980 de lei şi este total disproporţionat să avem 164 de lei raportat la 980 de lei”, susține edilul.

Al treilea element avut în vedere a fost preţul gigacaloriei suportat de populaţie în alte oraşe din ţară. Nicuşor Dan a evidenţiat că, înainte de scumpiri, preţurile în alte oraşe erau cuprinse între 200-280 de lei pe gigacalorie, în condiţiile în care în Bucureşti preţul suportat de populaţie era 164. În prezent, în oraşele care au actualizat preţurile, acestea au valori cuprinde între 350-500 de lei.

ANRE a aprobat majorarea prețului la energia termică

Potrivit unui comunicat al ANRE, din luna octombrie, privind aprobarea preţurilor energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, creșterea este de până la 96,29%, în cazul agentului termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad, de la 158 lei/MWh la 310 lei/MWh.

La nivelul Capitalei creșterea este de 86,58%, de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh. Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț, se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan afirma, la acel moment, că municipalitatea plătește două treimi din prețul final, în timp ce bucureștenii achită o treime din factura la căldură și apa caldă.

Gabriela Firea afirmă că Nicușor Dan nu are legalitatea de a cere majorarea tarifului la energia termică

Articolul precedentAlexandru Rafila vrea o nouă formă de colaborare cu CNSU
Articolul următorGabriela Firea vrea creșterea numărului de creșe și grădinițe