Gabriela Firea vrea creșterea numărului de creșe și grădinițe

Mergând pe modelul occidental, acestea s-ar putea afla chiar și în clădirile de birouri din marile orașe

Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a fost prezentă la Ministerul Muncii, din care vine o „componentă” a portofoliului său, partea legată de familie, ca o dovadă că va exista o muncă de echipă  între cele două ministere. Aceasta a afirmat că instituția pe care o va conduce nu va fi una care va oferi „doar vouchere și suplimente”, așa cum a fost acuzată, ci va propune și creșterea numărului de creșe și grădinițe, inclusiv în birourile din marile orașe, după modelul occidental.

„Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse nu va fi o instituţie care va oferi doar vouchere şi suplimente, ci va stabili politici publice necesare pentru stimularea natalităţii astfel încât în ţara noastră nu doar să locuim, ci şi să trăim bine şi să fie o ţară din care tinerii să nu mai fie tentaţi să plece pentru că aici nu îşi pot întemeia o familie, nu îndrăznesc să aibă copii pentru că sunt dificultăţi financiare sau nu sunt condiţii. În afară de anumite stimulente, ne propunem să creştem numărul de creşe, de grădiniţe, inclusiv în birourile care există care în marile oraşe”, a declarat Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Gabriela Firea și Marius Budăi, o echipă pentru „familie”

Fostul edil al Capitalei a venit la Ministerul Muncii însoţită de noul ministrul, Marius Budăi, acesta afirmând că vor lucra în echipă. „Am preferat să venim în echipă, să arătăm că Munca şi Familia vor rămâne în continuare împreună chiar dacă separat din punct de vedere juridic, vom lucra împreună şi vom căuta să implementăm cele mai bune soluţii”, a explicat ministrul Muncii.

Altfel, Marius Budăi susține că este exclus ca vârsta de pensionare să crească în România, subliniind că Guvernul Ciucă nu poate accepta ca angajații să iasă „cu picioarele înainte”.

„Exclus să crească vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia apoi să ne gândim la o eventuală creştere a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi.

De asemenea, aceasta a ținut să sublinieze că la Comisia Europeană există oameni cărora „dacă le explici, înțeleg”, făcând referire la reformele asumate prin PNRR în vârstei de pensionare. „Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi 6 luni. Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 59-60 de ani. Păi nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a afirmat Marius Budăi.

Potrivit legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani. Însă, există persoane care își doresc să rămână în câmpul muncii și după ce au atins vârsta legală de pensionare, unii pentru un venit în plus, alții pentru că încă se consideră capabili (fizic și mental) să-și continue activitatea. Acest lucru este posibil, dar nu mai târziu de vârsta de 70 de ani, mai mult, cei care vin din sistemul public nu pot cumula cele două surse de venit, fiind obligați să opteze pentru una dintre ele: pensie sau salariu.

Turcan dezminte zvonurile referitoare la presupusa creștere a vârstei de pensionare

Articolul precedentNicușor Dan a propus o gigacalorie de 280 de lei
Articolul următorDan Vîlceanu, „gardianul PNRR”:„Reformele rămân așa cum sunt”