Gabriela Firea

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, susține că edilul Nicușor Dan nu are legalitatea pentru a solicita majorarea tarifului la energia termică a municipiului București. Reprezentantul legal al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termoenergetică București – Ilfov fiind încă Gabriela Firea, deoarece, potrivi acesteia, Dan nu a cerut schimbarea reprezentatului, nici măcar la un an după ocuparea  funcției la PMB. Astfel, Firea consideră că actualul edil nu poate semna niciun document oficial în numele ADI.

Primarul general solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă calda! Nici acum, după un an de mandat, Nicușor Dan NU este reprezentatul legal al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov.  Serviciul public de termoficare a fost delegat Companiei Termoenergetica (fostul RADET) prin asociația de dezvoltare intercomunitară din care fac parte Capitala, orașul Popești-Leordeni și comuna Chiajna. Dar, surpriză!  Oficial, reprezentantul Bucureștiului și președintele ADI Termoenergetică București-Ilfov sunt tot eu.

 Gabriela Firea, Facebook.

Din neglijență sau nepăsare, bucureștenii sunt cei care au de suferit  

Mai mult, Gabriela Firea a precizat că era nevoie doar de o hotărâre judecătorească pentru schimbarea reprezentantului legal, astfel că aceasta se întreabă, retoric, din ce calitate solicită Dan majorarea tarifului.  

„Cum solicită primarul Nicușor Dan ANRE aprobarea unui nou tarif dacă, legal, nu poate semna hârtiile în numele ADI Termoenergetică București-Ilfov? Dar pentru asta trebuie ori să știi administrație, ori să te informezi. Este evident că Nicușor Dan nu este dispus să facă nici una, nici alta! Legea este foarte clară și doar prin ADI Termoenergetică București-Ilfov se poate stabili tariful pentru producție, transport și distribuție a energiei termice. Nu o poate face primarul de capul lui, nici compania Termoenergetica (fostul RADET), nici măcar Consiliul General al Municipiului București”, a postat Gabriela Firea pe Firea: „Primarului general Nicușor Dan nu-i pasă de oameni”

Totodată, senatorul social democrat îl avertizează pe Nicușor Dan de aducerea aminte  a atribuțiilor și obligațiilor sale legale, necesare pentru a face orice pas în ceea ce reprezintă administația locală.

„Tariful este expirat din noiembrie 2020, iar un an de zile primarul general nu a mișcat un pai. Acum a fost sfătuit să ceară Consiliului General, ilegal, majorarea tarifului, pentru a acoperi pierderile acumulate într-un an. Mai mult, orice creștere a tarifului trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate, așa cum scrie negru pe alb în strategia de termoficare a orașului! Degeaba crești tariful de două ori, dacă bucureștenii nu-și vor permite să plătească”, mai spune fostul edil.

„A declarat ZERO datorii, a primit ZERO lei”

De altfel, Gabriela Firea a atras atenția și cu privire la documentele pe care Nicușor Dan le-a trimis către Guvern, prea târziu, dar mai ales incomplete, fapt care a atras o amânare a soluționării cererii pentru sprijinul financiar în privința susținerii energiei termice (apă caldă și căldură) din această iarnă.

„Doar dacă avea avizul ANRE și studiul de suportabilitate, Nicușor Dan putea solicita ajutor de la Guvern pentru plata datoriilor sau pentru achitarea în avans a gazelor, așa cum am făcut noi în ultimii doi-trei ani. A declarat ZERO datorii, a primit ZERO lei. Nu mai spun că o creștere a prețului făcută după ureche și doar pentru a acoperi un an de neputință poate duce la PIERDEREA FONDURILOR EUROPENE”, a explicat viitorul ministru al Tineretului și Familiei.

Mai mult, Gabriela Firea pune în „oglindă” eforturile pe care echipa sa le-a făcut, timp de doi ani de zile, la documentația pentru cele 300 de milioane de euro din fonduri europene, nerambursabile, în timp ce Nicușor Dan doar s-a grăbit să semneze contractul ținut în sertar de Guvernul Orban, și pentru care încă nu a început vreo licitație, nici după un an de la parafare.

„Sistemul de termoficare din Capitală este de importanță strategică, este infrastructură critică. Nu te poți juca! Ai în mâini viețile a milioane de oameni. E o amenințare la securitatea națională”, își încheie postarea Gabriela Firea.

Firea: „Nicușor Dan «are grijă de bucureșteni», așa cum a promis în campanie”

Articolul precedentPonta îi ceartă pe criticii lui Iohannis
Articolul următorTurcan: “Am luat bani de la alocații ca să plătim pensiile”