Firea: „Primarului general Nicușor Dan nu-i pasă de oameni”

Cererea de finanțare pentru căldura bucureștenilor a fost trimisă prea târziu, fizic, pentru a fi „prinsă” în ședința de joi, în care s-au alocat peste 310 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea l-a criticat în termeni foarte duri pe actualul edil, Nicușor Dan, pe care îl consideră vinovat de faptul că bucureștenii au rămas fără ajutor de la Guvern pentru căldura din această iarnă. De altfel, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a afirmat că cererea venită din partea lui Nicușor Dan va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanțelor.

„Facturile vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis TÂRZIU și SCRISĂ GREȘIT cererea către Guvern. Capitala nu se află pe lista localităților care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului. Doar locuitorii din 31 de orașe vor răsufla ușurați la iarnă, nu și bucureștenii. Printre cele 31 de orașe care vor primi aproape 300 de milioane de lei de la Guvern sunt Timișoara, Iași, Constanța sau Drobeta Turnu Severin”, scrie Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Senatorul social democrat susține că Bucureștiul, orașul cu cei mai mulți locuitori racordați la sistemul centralizat de termoficare, nu a primit vreun leu, în prag de iarnă. „Primarului general Nicușor Dan nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de bucureșteni. Sunt 600.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare și aproape 10.000 de instituții”, mai spune Gabriela Firea.

De câteva săptămâni, primarii din țară trimit solicitări de ajutor către Guvern. De două săptămâni știm că bucureștenii vor plăti facturi duble la căldură și Nicușor Dan a stat cu mâinile în sân. Cererea de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă de Nicușor Dan cu doar o zi înainte de ședința în care au fost aprobate sumele. Și poate că ar fi fost luată în seamă dacă nu era complet greșită. Nicușor Dan a cerut 968 de milioane de lei în AVANS pentru acoperirea creșterii la energia termică. Total greșit și de neluat în seamă de specialiștii din ministere.

a scris Gabriela Firea

Banii din Fondul de Urgență, doar pentru a susține o parte din subvenție

Gabriela Firea, afirmă în aceeași postare că legal, pot fi ceruți bani din fondul de rezervă al Guvernului „doar pentru restanțe sau plata în avans a gazelor. Așa cum am făcut eu în ultimele două-trei ierni. Nici un Guvern nu va plăti pentru estimări sau sume scoase din burtă. Nicușor Dan declară, în documentul oficial, că nu sunt restanțe și nici gaze de plătit în avans. Acesta e motivul pentru care Bucureștiul a primit ZERO lei ajutor financiar, iar bucureștenii vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi tarifele crescute la gigacalorie. Facturile vor fi duble și încă nu s-a aprobat creșterea tarifului de distribuție a căldurii”, a mai scris Gabriela Firea, care a subliniat că aceasta este încă „o dovadă de habarnism” din partea lui Nicușor Dan, dar mai ales că cei care vor suferi cu adevărat sunt bucureștenii.
Potrivit premierului Florin Cîțu, banii alocați din Fondul de Urgență al Guvernului sunt „pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante, pentru a susține o parte din subvenție, pentru a trece această iarnă”, după cum a declarat în urma unei video-conferințe avute cu primarii din cadrul Asociațiilor Municipiilor din România.

Peste 310 milioane de lei alocați pentru subvenția energiei termice

Reamintim că Executivul a aprobat, în ședinta de joi, alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației.

Alocarea sumelor pentru cele 31 de UAT-uri (captură Ministerul Dezvoltării)

Astfel, 310.426.000 lei au fost alocați pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat de presă.

Subvenția la căldură, cu bani din Fondul de Rezervă al Guvernului

Articolul precedentUn refugiu din Munţii Făgăraş a fost reconstruit de voluntari
Articolul următorNadia Comăneci, decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer