Firea: „Nicușor Dan «are grijă de bucureșteni», așa cum a promis în campanie”

Municipalitatea cere majorarea facturii la energia termică cu 75%, de la 1 decembrie

Fostul primar general a Capitalei, Gabriela Firea susține că Nicușor Dan „are grijă de bucureșteni”, care l-au votat sau nu, dar o face într-un mod cinic, prin creșterea facturii la energia termică, de la 1 decembrie, cu 75%. 

Chiar dacă decizia de creștere este dată de către ANRE, care a aprobat pentru București o creștere de aproape 87%, de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh (echivalent 0,86 Gcal),  la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie, prețul pe care populația îl va plăti, în urma solicitării făcute de edil pentru viitoarea ședință a CGMB este de 280 lei/Gcal, potrivit Gabrielei Firea.

„Facturi uriașe în Capitală! Nicușor Dan «are grijă de bucureșteni», așa cum a promis în campanie! În «Noul București», primarul general solicită ca factura plătită pentru căldură și apă caldă, de către locuitorii Capitalei, să crească cu 75%, de la 1 decembrie! După un an în care apa caldă și căldura mai mult au lipsit decât au fost, Nicușor Dan își arată adevărata competență: încarcă facturile oamenilor cărora oricum nu le livrează nici apă, nici căldură”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Ședință cu majorare de prețuri

Senatorul social democrat a precizat în aceeași postare că în viitoare ședință a Consiliului General (CGMB), pe ordinea de zi se află o solicitare făcută de Nicușor Dan, ce prevede majorarea tarifului plătit de populație până la 280 lei/Gcal. Concret, „în decembrie, pentru un apartament cu 3 camere, 3 persoane, creșterea va fi de la 200 lei la 344 de lei, iar pentru 2 camere, 2 persoane creșterea va fi de la 159 lei la 273 lei!”, a mai scris Firea, care a adăugat că această majorare vine imediat după ce municipalitatea a trimis „și târziu, și greșit, cererea prin care PMB solicita ajutor pentru încălzire de la Guvern. Evident, nu a primit niciun ban”.

Astfel, Gabriela Firea consideră că în condițiile în care prețurile vor mai crește, „bucureștenii sunt loviți direct, fără nici un avertisment, și de aceasta nouă majorare! Unde este transparența clamată? A rămas doar o vorbă goală”, spune, retoric fostul edil, adăugând că acesta este modul în care „primarul Pinocchio” își respectă promisiunile din campania electorală.

ANRE a aprobat majorarea prețului la energia termică

Potrivit unui comunicat al ANRE, din luna octombrie, privind aprobarea preţurilor energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, creșterea este de până la 96,29%, în cazul agentului termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad, de la 158 lei/MWh la 310 lei/MWh.

La nivelul Capitalei creșterea este de 86,58%, de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh. Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț, se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan afirma, la acel moment, că municipalitatea plătește două treimi din prețul final, în timp ce bucureștenii achită o treime din factura la căldură și apa caldă.

Subvenția la căldură, cu bani din Fondul de Rezervă al Guvernului

Articolul precedentUDMR nu vrea să fie „element de decor” în viitorul guvern
Articolul următorO altfel de „vinerea verde” în Sectorul 5