OMS monitorizează noua tulpină Covid

„B.1.1.529” a apărut în Africa de Sud, dar deja este ieșită din focar, fiind identificată și în Honk Kong

O nouă variantă a virusului Covid, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva SARS-Cov-2, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă, potrivit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și este așteptată vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”, scrie The Guardian.

„Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţă de presă online. Varianta B.1.1.529, așa cum este numită se oamenii de știință, prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, relatează BBC. Astfel, Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud și care se afla în carantină. La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.

La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India, și care afăcut ravagii în valul patru, inclusiv în România, unde de la 1 septembrie au fost înregistrate peste 21.000 de decese din cauza Covid.

Zboruri restricționate de Israel și Marea Britanie

Primele măsuri luate în această privință este cea a restricționării zborurilor spre și dinspre Africa de Sud, dar și a țărilor vecine. Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise. Este vorba despre Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe. Astfel, începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenților din afara Marii Britanii și Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în cele șase țări în ultimele 10 zile.

Israelul, una dintre țările „pionier” în privința vaccinării, a anunțat, prin premierul israelian Naftali Bennett că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie, interzicând practic israelienilor să călătorească în și din aceste țări, relatează Haaretz. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini au fost plasate pe lista „roșie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară.

Valeriu Gheorghiță crede că valul 4 va crește iar în intensitate

Articolul precedentNașul TV, amendă record din partea CNA
Articolul următorAlexandru Rafila vrea o nouă formă de colaborare cu CNSU