Sursa: Facebook

Petre Daea, ministru al Agriculturii, a fost într-o nouă vizită în teren în weekend, pentru a vedea cum stă România la capitolul irigații.

De această dată, în județul Mehedinți, vizita fiind făcută împreună cu directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Și, ca de fiecare dată, Daea s-a arătat optimist, mai ales în contextul în care săptămâna trecută au fost alocați bani pentru refacerea infrastructurii de irigații.

Ce este cert din punctul de vedere al ministrului este că, în câțiva ani, România va avea „2,6 milioane ha suprafață irigabilă”, termenul de realizare fiind însă 2027. Lucrările au 1,5 miliarde euro de la bugetul național, însă Daea a făcut vorbire într-o postare pe Facebook și de „banii europeni” care vor fi folosiți pentru infrastructura secundară.

Previziunile lui Daea sunt mai mult decât optimiste, acesta atrăgând atenția că se poate lucra în ritm susținut, astfel încât reabilitarea infrastructurii să fie făcută cât mai repede.

Cel puțin acolo unde a fost ministrul duminică – la amenajarea Crivina – Vânju Mare, au fost lansate promisiuni, iar îndemnul lui Petre Daea a fost acela de a păstra „ce avem”. Iar „ce avem” a explicat ministrul în aceeași postare:

Punerea în aplicare a Programului de reabilitare a sistemului de irigații trebuie să se facă ceas de ceas și zi de zi, fără întrerupere.

(…) Împreună cu directorul general al ANIF, Cornel Popa, am fost la amenajarea Crivina – Vânju Mare, în județul Mehedinți, pentru a vedea stadiul lucrărilor începute în data de 21 iulie 2022. În urma discuțiilor purtate cu constructorul la fața locului, am putut ajunge la concluzia că termenul de execuție de 36 de luni va putea fi comprimat, ceea ce este de dorit și apreciat.

Văzând stația de pompare de la Tigănași și canalul de aducțiune de 12 km, care au intrat în programul de reabilitare, derulându-se acum lucrările de curățire a secțiunii de scurgere, nu poți trece cu vederea peste distrugerile făcute de-a lungul anilor. Nesăbuința și lipsa de acțiune se pot vedea prin vegetația forestieră care a ocupat întreaga secțiune a canalului. Canalele au fost avariate, stațiile de punere sub presiune devastate, practic a fost scos din funcțiune întregul sistem.

Acum trebuie să investim, curățind secțiunea de scurgere, impermeabilizând canalele, înlocuind agregatele cu altele cu consum mai mic de energie și să punem în funcțiune infrastructura secundară folosind bani europeni.

Lucrările de reabilitare au început, timpul de execuție este stabilit! Important este să avem grijă și să păstrăm ce facem! Să nu mai distrugem!”.

Articolul precedentPonta: „Oamenii votează pe aceleaşi prostii, să dăm jos ciuma roşie, să luptăm cu corupţii să aducem nişte corupţi mai mari, dar să fie ai noştri”
Articolul următor Ce compensații pot primi românii ale căror zboruri au fost anulate