Foto: Digi24

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a ținut să contracareze criticile exprimate ieri de Avocatul Poporului vizavi de ordinul prin care sunt suspendate internările care nu reprezintă urgenţe.

Ieri, instituția condusă de Renate Weber arăta într-un comunicat de presă că prin ordinul asumat de Arafat se încalcă dreptul la asistență medicală, măsura propusă având probleme de neconstituționalitate. Cu atât mai mult cu cât documentul nu fusese făcut public oficial.

La câteva ore de când AvP a anunțat că a transmis sesizări inclusiv către DSU și Ministerul Sănătății, Raed Arafat a subliniat că, de fapt, ordinul reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile și că nu trebuie interpretat doar după un titlu.

În plus, a explicat șeful DSU, ordinul nici nu trebuia publicat în Monitorul Oficial, ci a fost transmis strict către managerii de spitale, care trebuie să acționeze în consecință. Și, a subliniat acesta, este pregătit chiar să dea explicații în instanță, în cazul – foarte probabil am spune noi – în care ordinul cu pricina va fi atacat.

Este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău, dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi să respect principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu. (…)

Vom explica în justiţie ce am făcut, sperăm să înţeleagă lumea. Medicina are reguli şi are principii. Cine vrea să vadă ce am aplicat – dacă respectă principiile internaţionale ale medicinei şi, mai ales, ale situaţiilor de dezastre medicale – o să înţeleagă că noi nu am ieşit deloc din normalitate şi din ce s-ar face în orice ţară”, a susținut Arafat într-o conferință de presă.

De altfel, Arafat a răspuns și invitației lansate de Alexandru Rafila, de a participa şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului împreună cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, dar şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, pentru a găsi soluţii legislative. Dacă va fi invitat, nu va refuza. Dar nu va merge doar „pe vorbe”, ci le va citit tuturor „din manualul de medicină de dezastre”.

Mă duc şi, sigur, o să iau manualul de medicină de dezastre cu mine. La acest moment, retragerea ordinului şi revenirea la situaţia în care spitalul este plin de cazuri ce pot fi amânate – şi ştie foarte bine lumea medicală ce vorbesc, măsura pe care am luat-o este măsura pe care o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de o situaţie de catastrofă medicală, pe care nu putem să nu o recunoaştem. Ea există.

Manualele descriu acest lucru: prioritizarea există. Noi nu spunem că un bolnav care trebuie să fie operat pe un motiv oncologic, care nu suportă amânare, să nu fie operat. Medicul poate să îl opereze”, a mai arătat șeful DSU.

Articolul precedentCiolacu s-a decis. Va face plângere penală pentru abuz în serviciu
Articolul următorEXCLUSIV Protest spontan al Secției Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești