Renate Weber (preluare Realitatea TV)

Avocatul Poporului a aflat că există un ordin prin care s-a dispus, pentru 30 de zile, suspendarea internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, mai bine spus că ar putea să existe un astfel de act, pe care nimeni nu l-a văzut.

Și, pe lângă faptul că atrage atenția că se încalcă dreptul la asistență medicală, instituția condusă de Renate Weber arată într-un comunicat de presă că sunt și alte probleme în modul în care autoritățile au ales să ia măsuri acum, de când au crescut din nou cazurile de COVID-19.

AvP nu doar a comunicat către publicul larg opinia sa, ci a transmis și câte o solicitare ministrului interimar al sănătății și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a-i avertiza că, încă o dată, sub pretextul pandemiei, drepturile românilor sunt încălcate.

Până la ora prezentului comunicat, niciun Ordin al ministrului sănătății sau al șefului DSU nu era publicat nici în Monitorul Oficial și nici afișat pe site-urile celor două instituții. Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private.

Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat. Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că, în situația în care suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situații de Urgență), sau prin ordin al ministrului sănătății acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat (art. 47 alin. (2) din Constituție).

Or Constituția României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând și numeroase decizii ale Curţii Constituționale (ex. Decizia nr. 457/2020). Reamintim că încă din luna aprilie 2020, Avocatul Poporului a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale, conduită pe care a avut-o permanent în toată această perioadă”, se arată în comunicatul de presă.

Articolul precedentIndemnizația pe care persoanele cu dizabilități o primesc de la stat este insuficientă
Articolul următorGuvernul urmează să aprobe cuantumul minim al burselor pentru elevi