Preluare Digi 24

Guvernul urmează să aprobe, printr-o hotărâre, cuantumul minim al burselor de ajutor social, de studiu, de merit și de performanță. Conform proiectului, pentru asigurarea continuității măsurii, în semestrul I al anului școlar, cuantumul minim al burselor se menține la valoarea de 100 de lei, relatează Agerpres.

Prin proiect, în semestrul al II-lea cuantumul minim pentru bursa de studiu va fi de 150 de lei, cea de merit și bursa de ajutor social  va fi de 200 de lei, iar bursa de performanță urmează să fie de 500 de lei. Totodată, s-a prelungit cu 30 de zile starea de alertă.

Școala românească și pandemia de coronavirus

Conform INS, în 2020 populația de vârstă școlară a fost de 4,84 de milioane, reprezentând 25,2 % din totalul populației, relatează hotnews.ro. Din totalul populaţiei şcolare, 49,8% au fost copiii, elevii şi studenţii de sex masculin şi 73%, cei care au studiat în mediul urban.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că elevii vor fi testați de 2 ori pe săptămână. Pentru acest lucru este nevoie de 70 de milioane de teste de salivă până la finalul semestrului I. Fostul prim-ministru, Florin Cîțu, a solicitat achiziționarea testelor non-invazive ce ar urma să fie administrate profesorilor și elevilor. ”Procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal” a mai explicat Florin Cîțu.

Vaccinarea în rândul elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ

De asemenea, potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cursurile vor fi suspendate doar în momentul în care un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv cu noul coronavirus și nu la rata de infectare din localitate.

La începutul lunii septembrie, peste 15 % dintre elevi au optat să se vaccineze. Sorin Câmpeanu a declarat că una din trei persoane vaccinată la nivel național cu Pfizer este elev, iar 193.000 de angajați din sistemul de învățământ s-au vaccinat.

”Este un semnal important, un semnal bun care ne dă speranţe că, după începerea şcolii, odată cu disponibilitatea CNCAV de organizare a echipelor mobile care să ducă vaccinarea mai aproape de şcoli, vom înregistra progrese importante din perspectiva vaccinării în rândul elevilor”, a  mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Vlad Voiculescu, previziuni și procente: 100% șanse ca școala să treacă în online

Articolul precedentAvocatul Poporului, după suspendarea internărilor care nu sunt urgențe: „Dreptul la asistență medicală nu poate fi îngrădit”
Articolul următorValeriu Gheorghiță, critic cu medicii anti-vacciniști
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.